Top

3 tips om positief te blijven met de ziekte van Parkinson

Sport en gezondheid > Zorg  > 3 tips om positief te blijven met de ziekte van Parkinson
tips positief blijven met parkinson

3 tips om positief te blijven met de ziekte van Parkinson

Heel begrijpelijk dat je het lastig vind om positief te blijven als je de ziekte van Parkinson hebt. Het is belangrijk om niet bang te zijn om te praten met andere Parkinson patiënten en om te lezen over de ziekte van Parkinson. Het is belangrijk om niet te vergeten dat geen twee ziektegevallen hetzelfde zijn. Niemand kan het verloop van de ziekte bij jou voorspellen. Elke patiënt reageert anders op medicatie en behandelingen. Wij hebben hieronder 3 tips om positief te blijven met de ziekte van Parkinson voor je verzameld.

Tip 1. Probeer je stressniveau te verlagen

Juist in deze situatie is het erg belangrijk om jezelf en je behoeften op de eerste plaats te zetten. Dit is niet egoïstisch en iedereen zal begrijpen dat je eerst voor jezelf moet zorgen. Als Parkinson patiënt moet je goed luisteren naar je lichaam. Rust uit als je moe bent en doe de dingen die voor jou en je gezin belangrijk zijn. Durf ook “nee” te zeggen als je ergens te moe voor bent. Voel je hier niet schuldig over. Iedereen zal het begrijpen. Als je jezelf weer beter voelt dan kun je weer “ja” zeggen.

Tip 2. Probeer om te denken

Het is erg lastig, maar het zal enorm schelen als je om je problemen heen weet te denken. Heb je last van trillende handen, waardoor je niet meer in restaurant wilt eten? Ga uiteten en bestel iets dat je met je handen kunt eten. Laat de kans op herinneringen maken met je familie en vrienden niet van je afnemen door de zichtbare Parkinson symptomen. Probeer om te denken en maak juist deze kostbare herinneringen. 

Tip 3. Houd je gevoel voor humor

Lachen helpt tegen stress. In moeilijke situaties verliezen we al snel onze humor, terwijl dit juist zo belangrijk is. Ook als Parkinson patiënt is het belangrijk om te kunnen blijven lachen. Probeer ondanks de problemen een humoristische draai te geven aan alledaagse situaties.