Top

Stoppen met drinken? Zo kom je van jouw verslaving af

Sport en gezondheid > Blog  > Stoppen met drinken? Zo kom je van jouw verslaving af

Stoppen met drinken? Zo kom je van jouw verslaving af

Alcoholverslaving is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Helaas is dit onderwerp nog steeds taboe bij veel mensen, waardoor deze verslaving vaak gebagatelliseerd wordt, of ontkend. Om hiervan af te komen moet je sterk in je schoenen staan, want toegeven dat je niet meer van alcohol kan afblijven is vaak de moeilijkste stap. In dit artikel bespreken we tips hoe je zelf kunt stoppen met drinken.

Erken het probleem

‘Ach, het is maar één drankje!’ ‘Het valt allemaal wel mee, loop niet zo te zeuren.’ ‘Ik kan de drank prima laten staan!’ Wat vervolgens niet lang daarna wordt opgevolgd door ‘Nou, doe nog maar één drankje dan!’. Vaak denken mensen met een alcoholverslaving dat het allemaal wel meevalt en dat ze niet afhankelijk zijn van alcohol. Wil je stoppen met drinken, dan is het niet verstandig om zonder plan van aanpak te stoppen. Soms worden flessen rigoureus weggegooid om vervolgens toch weer te worden opgegraven uit de prullenbak. Flessen verstoppen voor de partner in huis gebeurt ook veel. Het belangrijkste is in ieder geval om te erkennen dat je een probleem hebt.

Zoek hulp bij instanties

Een alcoholverslaving is vaak hardnekkig en heeft de neiging om terug te komen. Cold-turkey afkicken zonder hulp is voor velen erg lastig. Zoek daarom altijd hulp bij alcoholisme, door contact op te nemen bij gespecialiseerde instanties. Zij helpen je met de behandeling van jouw probleem en zorgen dat je in contact komt met de juiste personen die jou kunnen helpen om van jouw verslaving af te komen. Een organisatie als Trubendorffer helpt je hierbij en zorgt dat je van jouw verslaving af kunt komen.

Praat erover met je partner of vrienden

Door het probleem bespreekbaar te maken, kun je andere mensen ook toelaten om jou te helpen. Heb het er daarom over met je partner, maak je zorgen en bezwaren duidelijk. Ook wanneer je geen behandeling wilt doen is het goed om hierover te praten. Zo kan je partner of vriend als een second opinion naar je luisteren en je advies geven in deze situatie. Soms kan het ook helpen om hierover te praten met iemand die wat verder van je af staat, bijvoorbeeld door te bellen met een hulplijn voor alcoholisme, zoals de Alcohol Infolijn.

Onthoud: het kan iedereen overkomen

Doordat een alcoholverslaving nog altijd een taboe is, praten veel mensen er liever niet over. Het maakt echter niet uit of je een leraar, bouwvakker, directeur, manager of banketbakker bent. Iedereen kan ermee geconfronteerd worden. Vaak is het zo dat beroepen met een hoge stressfactor ook bijdragen aan een alcoholverslaving. De alcohol wordt dan een uitweg voor de (prestatie)druk op het werk. Zoek in geval van alcoholverslaving in ieder geval altijd hulp, zo kun je uit de vicieuze cirkel komen.