Top

A bar of chocolate a day, keeps the doctor away?

Sport en gezondheid > Voeding  > A bar of chocolate a day, keeps the doctor away?

A bar of chocolate a day, keeps the doctor away?

Ben jij gek op chocolade, maar voel je je schuldig na het eten ervan? Niet getreurd, want er gloort hoop aan de horizon! Maak kennis met ‘gezonde chocolade’. 

Wat is gezonde chocolade?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen die voor gezonde chocolade zijn gebruikt, bevatten een grote hoeveelheid flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten en komen ook voor in groenten, fruit, kruiden, noten en zaden. De cacaobonen die gebruikt worden voor de gezonde chocolade bevatten minimaal 7,5% flavanolen terwijl andere cacaobonen slechts 0,5% tot 1,5% van deze stof bevatten. Tijdens het productieproces van de chocolade is er voor gezorgd dat de antioxidanten behouden zijn gebleven. De chocolade die op deze manier is geproduceerd, kan daarom als gezond beschouwd worden. De chocolade van Acticoa is door de European Food Safety Authority (EFSA) als gezond bestempeld. Acticoa verkoopt gezonde chocolade in de vorm van parels of druppels.

Waarom is gezonde chocolade gezond?

De flavanolen in de cacao hebben gunstige effecten op de gezondheid. Behalve dat deze stoffen ontstekingsremmend werken, hebben ze ook een positief effect op hart en bloedvaten. De flavanolen verlagen je bloeddruk, zorgen voor een betere bloedsomloop en kunnen diabetes voorkomen.

Waar kun je gezonde chocolade voor gebruiken?

De gezonde chocolade kun je gebruiken zoals je andere chocolade zou gebruiken. Je kunt de chocoladeparels of -druppels zo eten, maar je kunt er ook iets lekkers van bakken. Als je baksel na het bakken weer is afgekoeld, worden de druppels weer hard. Gebruik de druppels bijvoorbeeld om een brownie, een chocolademuffin of een chocoladetaart mee te maken. Of wat dacht je van een heerlijke smoothie met een vleugje gezonde chocolade? Genieten van de heerlijke smaak van chocolade en tegelijk van gezondheidsvoordelen, het klinkt haast te mooi om waar te zijn…

Chocolade in de Schijf van Vijf?

Dus, elke dag 2 stuks fruit, 250 gram groenten en een gezonde chocoladereep? Helaas, was het maar zo’n feest! Chocolade bevat naast de gezonde stoffen ook veel suiker en verzadigd vet. Daarom kun je er beter niet te veel van eten. Een klein stukje chocolade per dag is geen probleem. Je profiteert dan van de voordelen van de gezonde chocolade zonder dat je teveel suiker en verzadigde vetten binnen krijgt. Maar als je zin hebt in chocolade, is gezonde chocolade in elk geval een verstandigere keuze!