Top

Alles wat je moet weten over ergotherapie

Sport en gezondheid > Blog  > Alles wat je moet weten over ergotherapie

Alles wat je moet weten over ergotherapie

Weet jij wat ergotherapie is? Veel mensen hebben hier niet eerder van gehoord, wat ontzettend jammer is! Een ergotherapeut kan je namelijk helpen bij het leren omgaan met verschillende lichamelijke en psychische beperkingen. Samen met de cliënt bespreekt een ergotherapeut wat voor hem of haar belangrijk is. Welke handelingen gaan moeizaam of kunnen helemaal niet meer uitgevoerd worden als gevolg van een beperking? Op basis van deze inventarisatie kijkt de ergotherapeut samen met de cliënt, hoe deze beperking zo goed mogelijk kan worden opgeheven. Zijn er bijvoorbeeld hulpmiddelen, die de cliënt kunnen helpen bij het uitvoeren van alledaagse handelingen? Op deze pagina lees je meer over ergotherapie en hetgeen een ergotherapeut voor je kan betekenen. 

Ergotherapeuten bieden hulp bij beperkingen

Het werk van een ergotherapeut is erop gericht, om het leven van mensen met een lichamelijke of psychische beperking zo comfortabel mogelijk te maken. Soms is het op basis van een langdurige training of bijvoorbeeld een coaching traject mogelijk om te leren omgaan met een beperking. In plaats van te blijven hangen in hetgeen er niet lukt, helpt de ergotherapeut te kijken naar wat er wel mogelijk is. Zo wordt geprobeerd om een beperking of belemmering zo goed mogelijk te minimaliseren. Het kan gaan om beperkingen die zich thuis voordoen, maar bijvoorbeeld ook om beperkingen op school of op de werkvloer. 

Situaties waarin ergotherapie interessant is

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin ergotherapie het overwegen waard is. Denk bijvoorbeeld aan senioren, die last beginnen te krijgen van dementie. Een ergotherapeut bekijkt samen met de oudere hoe hij of zij hiermee om kan leren gaan. Ook bij een langdurige revalidatie na een ongeluk of operatie kan de hulp van een ergotherapeut interessant zijn. De ergotherapeut voert oefeningen uit met de cliënt, om zijn of haar leven zo snel mogelijk op te kunnen pakken. Andere situaties waarin ergotherapie overwogen kan worden: 

–       Valpreventie

–       Ziekte van Parkinson 

–       Problemen bij aandacht en geheugen 

–       Belemmeringen bij het uitvoeren van een sport 

–       Lichamelijk en mentale werkbelasting 

Tip: vaak wordt er een vergoeding vanuit de zorgverzekering geboden voor ergotherapie. Kijk de polisvoorwaarden hier nog eens op na.