Top

Belangrijke hulpmiddelen voor diabeten

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Belangrijke hulpmiddelen voor diabeten

Belangrijke hulpmiddelen voor diabeten

Voor mensen met diabetes is het essentieel om regelmatig de bloedsuikerwaarden op te meten. Zijn deze niet op orde, dan wordt insuline gebruikt. Een te hoge concentratie van bloedsuikers kan op termijn zorgen dat bloedvaten en zenuwen vernauwen, waardoor men last kan krijgen van onder meer hart- en bloedvaten, zenuwen of ogen. Hoewel de mogelijkheden voor de behandeling van diabetes toenemen, zijn ook eigen hulpmiddelen voor diabeten belangrijk. Welke hulpmiddelen voor diabetes zijn zelf in huis te halen?

Bloeddrukmeters als meetapparaat 

Een bekend hulpmiddel voor de diabetespatiënt is de bloeddrukmeters. Hiermee wordt de waarde van de bloedsuikers in het lichaam opgemeten, en het is essentieel om dit niet te hoog te laten worden. Een bloeddrukmeter moet daarom altijd voorhanden zijn, zowel voor periodieke controle als wanneer men zich genoodzaakt voelt om de bloedwaarden te checken. Veel van de ernstige complicaties die zich bij diabetes voor kunnen doen, worden hierdoor in een vroeg stadium getackeld. Er zijn overigens voldoende (betrouwbare) keuzes voor bloeddrukmeters. Een goede meting doen? Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt voorafgaand aan het meten, meet de druk op een arm die je het minst gebruikt en kies een juiste houding. Voor bloeddrukmeters kun je terecht op Diabetescentrale.nl.

Teststrips voor bloed

Naast de welbekende bloeddrukmeter bestaan er ook teststrips voor het meten van bloedwaarden. Metingen uitvoeren met bloed werkt een stuk nauwkeuriger dan overige metingen, zoals het meten van urine. Je hebt een kleine meter nodig, welke je combineert met de strip. Binnen enkele minuten heb je de juiste waarde van het bloed ontvangen. Let er overigens wel op dat ieder merk bloedglucosemeter een eigen merk en teststrip heeft. Strips zijn derhalve ook gevoelig voor licht en vochtige lucht, dus sluit het pakje met de teststrips voor bloed direct weer goed af.

Insulinepomp

De insulinepomp is een klein apparaat dat fungeert als pomp. Hiermee kunnen kleine hoeveelheden insuline worden afgegeven aan het lichaam. De insulinepomp draag je in principe dag en nacht; het past in de broekzak, en je kunt er mee slapen. Diabeten hebben daarmee altijd de beschikking over voldoende insuline op ieder moment van de dag (en nacht). De pomp is met een slangetje en naaldje aan je lichaam verbonden, en je voelt hier naar verloop van tijd steeds minder van.

BMI calculator

Voor het berekenen van de Body Mass Index (BMI) is een BMI calculator beschikbaar. Deze worden overigens niet alleen door diabeten gebruikt, maar door vrijwel iedereen wel een keer. Je hebt hiermee direct inzicht in het eventuele overgewicht of een te hoge body mass. Een BMI van 25,0 of hoger staat gelijk aan overgewicht, en dit is extra gevaarlijk voor mensen die te maken hebben met diabetes. De kans op vernauwing van hart- en bloedvaten door een te hoge concentratie van bloedsuikers nemen toe bij een te hoge BMI. Diabeten worden bovenstaande hulpmiddelen vrijwel altijd aangeraden of verplicht.