Top
 

Is darten nou een sport of niet?

Sport en gezondheid > Blog  > Is darten nou een sport of niet?

Is darten nou een sport of niet?

Gezellig naar het café of de kroeg een biertje drinken. Wie wil dat nou niet! Met vrienden gezellig bij kletsen, een wedstrijdje poolen. Het kan allemaal. Natuurlijk kun je ook gaan darten, maar is het nou een spel of een sport? Dat is de vraag. Darten wordt in de loop van de jaren steeds populairder onder de mensen. Zo ook bij de Nederlanders. Dit komt mede door de prestaties van de Nederlandse darters. En laat nou net een Nederlander de beste darter zijn. Iedereen kent hem ondertussen wel, Michael van Gerwen.

Nou vragen veel mensen zich af hoe je goed kunt worden in darten. Het antwoord op deze vraag is makkelijk: veel trainen. Toch vinden veel mensen darten geen echte sport. Want iets is een sport als je bijvoorbeeld lichaamsgewicht verliest of conditie op bouwt. Dit is bij darten niet het geval. Het zijn constant dezelfde bewegingen. Je loopt naar het bord, pakt je pijltjes en gooien maar!Het blijft een discussie met verschillende soorten meningen.

Bij het WK darts wordt het gezien als topsport op het hoogste niveau. Maar is dat nou eigenlijk wel zo? Of is darten nou eigenlijk niet meer dan een kroegspelletje wat toevallig ook nog eens goed bekeken wordt op tv?

Er is weinig beweging

Wanneer je afgaat op een hele klassieke stelling van Mens sana in corpora sano (een gezonde geest in een gezond lichaam), waarmee de kern van de sportbeoefening al heel lang wordt kenbaar gemaakt kun je darts eigenlijk niet plaatsen onder sport. Dat geld niet zo zeer voor de geest maar wel voor het fysieke gedeelte.  Wanneer je afgaat op de lichaamsbouw van darters lijkt het vaak alsof deze niet bewegen. Hun eigen beweging zit hem dan ook in de werparm. Toch is het echter wel zo dat schakers, dammers en bridgers ook niet bekend zijn om hun atletisch vermogen maar toch wel als echte sporters gezien worden.

Eisen van een topsport

Er zijn meerdere aspecten waarop je kunt controleren of iets zichzelf nou echt een topsport kan noemen. Dit zijn aspecten zoals uitzonderlijke prestaties, media-aandacht, trainingsuren, afgetrainde atleten. Als je daarop zou afgaan dan kun je zien dat darts aan de eerste drie aspecten zeer zeker voldoet. Alleen als het aankomt op afgetrainde atleten dan zou darts afvallen als topsport.

Darts als ideale kijksport

Voor vele zal het waarschijnlijk een discussie zijn die nooit echt ophoudt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mening als het erop aankomt of darts nou wel of geen sport is. Toch is een ding zeker en dat is dat darts een ideale kijksport is. Maar waarom is darts nou een ideale kijksport? Allereerst is de opkomst van de darters altijd al een groot feest en bijna onvergetelijk. Daarnaast is ook het publiek geweldig enthousiast en altijd vrolijk. Het is zelfs soms zo dat het publiek gekke pakken aan heeft of hard dronken met de muziek mee zingt. Ook de darters zelf zijn fantastisch. Niet te vergeten dat ze ook nog eens mode iconen zijn van de 21ste eeuw, dat weet natuurlijk iedereen. Zo is bijvoorbeeld Peter Wright zeker de absolute modegoeroe. Maar daar houdt het nog niet bij op. Tijdens de darts gebeuren ook de meest gekke dingen. Het gaat om meer dan alleen de pijltjes in het bord. Zowel voor als tijdens en na gebeuren er de meest fantastische dingen en is een dartwedstrijd een echt feestje.