Top

De gids om de juiste motorlaarzen aan te schaffen

Sport en gezondheid > Sport  > De gids om de juiste motorlaarzen aan te schaffen

De gids om de juiste motorlaarzen aan te schaffen

De juiste uitrusting dragen als motorrijder is ontzettend belangrijk. Je wilt namelijk beschermd zijn tegen de weersomstandigheden zoals kou en regen, maar je wilt ook jezelf beschermen tegen letsel als je bij een ongeval betrokken raakt. Een goed motorpak kan het verschil maken tussen een schaafwond en ernstig letsel. Als onderdeel van je motorpak is het verstandig om motorschoenen of motorlaarzen aan te schaffen om ook je voeten en enkels goed te beschermen. Ook geeft een motorlaars je meer grip tijdens het rijden door de antislipzool. Hierdoor heb je meer grip op je voetsteun, maar ook op het wegdek als je een voetje aan de vloer moet zetten.

Welke soorten motorlaarzen zijn er?

Er zijn vier verschillende motorlaarzen die je kan onderscheiden van elkaar. Afhankelijk van jouw rijstijl en behoeften, kan je de beste laars uitkiezen.

Touring laarzen

Ga je lange afstanden rijden en ben je op zoek naar comfort? Dan past de touring laars daarbij. Ze hebben een waterdichte voering en verstevigde hiel- en teenkap.

Sportieve laarzen

Heb je een sportievere rijstijl? Dan heb je behoefte aan extra bescherming als je met een hogere snelheid valt. De sportieve motorrijlaarzen hebben ook extra bescherming bij de enkels en scheenbenen.

Adventure laarzen

Ga je off-road rijden of stunten? Dan heb je behoefte aan nog meer bescherming en kan je kiezen voor adventure laarzen. Ze hebben een stevige constructie en een grof profiel voor veel grip.

Klassieke laarzen, leer

Je hebt klassieke leren laarzen die je goed beschermen tijdens een ongeval. Ze zijn voor meerdere rijstijlen geschikt, maar ademen minder waardoor ze minder geschikt zijn voor warmere omstandigheden.

Op basis van de vier elementen: bescherming, comfort, weersbestendigheid en stijl, kan je dus jouw ideale motorlaarzen uitkiezen.

Wat moet je nog meer overwegen als je gaat kijken naar nieuwe laarzen?

Het is belangrijk dat je altijd kijkt bij laarzen met een CE-certificering zodat je zeker weet dat je goed beschermd bent tijdens een ongeval. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de pasvorm goed is van de laars en dat hij binnen je budget valt. Vergeet dan ook niet onderhoud te plegen aan je laars, want ook laarzen hebben onderhoud nodig. Zorg dat je laarzen goed drogen als ze nat zijn, zet ze niet bij warmtebronnen maar laat ze goed aan de lucht drogen. Reinig ze regelmatig als ze vuil zijn en leren laarzen moeten regelmatig ingevet worden om soepel te blijven en niet te scheuren. Sla je motorlaarzen op een koele, donkere en droge plaats op om te voorkomen dat schimmel in de stof gaat zitten.

Met deze gids kan je jouw ideale motorlaarzen uitzoeken op basis van de vier pijlers en jouw persoonlijke behoeften. Daarnaast heb je tips gelezen om ervoor te zorgen dat je zolang mogelijk plezier hebt van je schoenen zodat er geen schimmel in komt en je er vele jaren plezier van kan hebben. En vergeet niet om een volledig pak uit te zoeken zodat je volledig beschermd bent en dat de verschillende onderdelen van het pak goed op elkaar aansluiten.