Top

De goede eigenschappen van Magnesium

Sport en gezondheid > Gezondheid  > De goede eigenschappen van Magnesium

De goede eigenschappen van Magnesium

Een belangrijk mineraal, wat niet in ons dagelijkse voedsel mag ontbreken, is magnesium. Magnesium is bij veel processen in het lichaam betrokken. Zo is magnesium bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van botten en spieren. Ook voor een goede werking van de spieren is magnesium onmisbaar. Het helpt de spieren soepel en sterk te houden en zorgt voor ontspanning ervan. Ook heeft magnesium een gunstige invloed op je gemoedstoestand en geestelijke balans. Tijdens een stressvolle periode is de magnesiumbehoefte dan ook hoger.

Magnesium voor sporters

Sporters verbranden veel energie en met het sporten wordt ook een hoop vocht verloren. Bij het zweten, verlies je ook magnesium. Dat is dan ook de reden dat je lichaam bij veel en langdurig sporten meer magnesium nodig heeft. Magnesium draagt bij aan een sneller herstelproces van het lichaam na het sporten. Tevens zorgt dit mineraal  voor meer kracht en energie, wat voor sporters natuurlijk erg belangrijk is. Ook verhoogt magnesium het uithoudingsvermogen en zorgt het voor extra spierkracht, allemaal aspecten waar sporters van kunnen profiteren.

De gevolgen van magnesiumtekort

Doordat magnesium betrokken is bij vele processen in het lichaam, lopen de klachten bij magnesiumtekort nogal uiteen. Je kunt last krijgen van lusteloosheid en vermoeidheid, maar ook spierkrampen  kunnen duiden op een magnesiumtekort. Oorzaken hiervoor kunnen te maken hebben met stress, slaaptekort of overmatig zweten, maar het kan ook verband houden met je voedingspatroon.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen

Magnesium komt in veel voedingsmiddelen voor. Je vindt het dan ook in brood en graanproducten, in noten, in melk en melkproducten en in verschillende soorten groente en vlees. Het ene voedingsmiddel bevat meer magnesium dan het andere. Door een gevarieerd en gezond voedingspatroon te hanteren, krijg je meestal voldoende magnesium binnen. Mocht je toch kampen met een tekort aan magnesium, dan hebben we hier een lijst gevonden met 20 Magnesiumrijke voedingsmiddelen. Door deze voedingsmiddelen te combineren met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn de effecten van de magnesium het best merkbaar en kunnen de klachten van magnesiumtekort aanzienlijk verminderen.