Top

De juiste muis bij pols- en armklachten

Sport en gezondheid > Lifestyle  > De juiste muis bij pols- en armklachten

De juiste muis bij pols- en armklachten

Doe jij veel computerwerk en ervaar je hierbij soms vervelende arm- en polsklachten? Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn en het is beter om deze klachten te voorkomen dan om te  genezen. Ontdek zelf of een ergonomische muis de oplossing is voor deze klachten of dat de oplossing voor jou ergens anders ligt. 

Voorkomen is beter dan genezen

Pols- en onderarmklachten zijn de meest voorkomende klachten bij muisgebruik. Denk aan vermoeidheid, gevoeligheid en lichte tintelingen in de vingers, polsen en/of armen. Veel klachten worden genegeerd, totdat ze zo ernstig zijn dat een simpele beweging zoals het op- en vastpakken van een kop koffie niet meer mogelijk is zonder pijn. Herhaaldelijke bewegingen en een statische houding zorgen ervoor dat de spieren in de pols overbelast kunnen raken. Een ergonomische muis stimuleert een natuurlijke houding van de onderarm en pols waardoor je de klachten die we hierboven beschreven voorkomt. Er bestaat ook speciale handtherapie van Hand Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie. Hier kun je terecht wanneer je klachten aan je polsen of handen blijven aanhouden.

Hoe weet je welke muis goed is voor jou? 

Er zijn verschillende ergonomische muizen. Maar hoe weet je dan welke het beste is voor jou? Houd in gedachten dat een muis een persoonlijke keuze is. Vaak heb je wel een bepaalde voorkeur qua gebruik. Ook moet je kijken naar of je links- of rechtshandig bent en hoe groot jouw handen zijn. Als laatste houd je rekening met het type werkzaamheden wat je uitvoert en welke klachten je ervaart of ooit hebt ervaren.

Welke werkzaamheden voer je uit? 

Wanneer je vooral regulier computerwerk uitvoert, is een verticale muis heel erg geschikt. De vorm van een verticale muis stimuleert een natuurlijke houding van de onderarm en de pols. De hand neemt door de vorm van de muis een natuurlijke hand-schud-positie aan in plaats van dat de hand plat op de muis ligt. Door deze positie verminderd de druk in je hand en arm. Voer je juist veel administratieve taken uit en maak je hierbij veel gebruik van het numerieke gedeelte van je toetsenbord? Dan kan een centrische muis voor jou de perfecte uitkomst bieden. Deze muis wordt vooral geadviseerd bij nek- en schouderklachten. Een centrische muis zorgt er namelijk voor dat je schouderbreedte blijft werken. De spierspanning in het gebied rondom je nek en schouders wordt door het gebruik van deze muis aanzienlijk lager omdat je binnen je comfortzone blijft werken. De centrische muis heeft wel een wat langere gewenningstijd, maar zijn mensen eenmaal gewend, dan willen de meeste mensen niet meer anders!