Top

De pretecho en alles wat daarbij komt kijken

Sport en gezondheid > Zorg  > De pretecho en alles wat daarbij komt kijken

De pretecho en alles wat daarbij komt kijken

Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Gestaag groeit je buik en uiteraard word je steeds nieuwsgieriger naar je kindje. Helemaal als de baby flink begint te bewegen neemt het verlangen toe om hem of haar eens van dichtbij te bekijken. Dit is hét moment voor een pretecho. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maken van zo’n bijzondere echo.

Wat is een pretecho?

Eigenlijk zegt de naam het precies. Een pretecho is voor de lol en niet bedoeld om actief te zoeken naar afwijkingen. Wees je hiervan bewust en geniet gewoon fijn van de mooie beelden. De echoscopiste zal uitleggen wat alles is. Het leuke van een pretecho is dat je, in tegenstelling tot een medische echo, meer mensen mee mag nemen. Zo is het dus mogelijk om vrienden of familie ook al een beetje kennis te laten maken met je ongeboren baby. Meestal krijg je een herinnering mee naar huis. Dat is in de vorm van foto’s of een dvd. Een heel waardevol bezit.

Verschillende soorten echo’s

Pretecho’s zijn er in meerdere soorten. Wil je graag een keer zo’n echo laten maken, dan is het verstandig om vooraf te bedenken wat je wensen zijn. De volgende opties zijn mogelijk:

 

  • 2D-echo
  • 3D-echo
  • 4D-echo

Hoe hoger het getal hoe meer details je te zien zult krijgen. De 2D-echo kun je vergelijken met een medische echo. In bewegende zwart-witbeelden is het mogelijk je baby te zien. Echter is dit zonder diepte. Bij een 3D-echo is je baby wel zichtbaar met diepte. Tevens zijn het kleurenbeelden, maar deze staan wel stil. Wil je uit beide opties het beste halen dan kun je kiezen voor een 4D-echo. Bij deze echo is je baby heel goed zichtbaar. De kleurenbeelden zijn bewegend en je ziet diepte. Een fantastische ervaring waarbij iedere aanstaande moeder op slag verliefd wordt en niet meer kan wachten om dit kleine wonder in haar armen te sluiten.

Wanneer een pretecho laten maken?

Uiteraard hangt het helemaal af van je wensen wat het beste tijdstip is om een pretecho te laten maken. Veel aanstaande ouders kiezen voor een pretecho omdat zij heel nieuwsgierig zijn naar het geslacht van de baby. Vanaf 13 weken zwangerschap is dit soms al te bepalen. Maar ook een periode tussen termijnecho’s door kan een pretecho geruststellend zijn. De beste termijn voor een 3D- of een 4D-echo is tussen de 24 en 30 weken zwangerschap. Daarna kan de ligging van je baby, het vruchtwater of de placenta voor minder beeld zorgen.

 

Het is verstandig om eerst even de voorwaarden van je zorgverzekering te bekijken. Een pretecho wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms is het mogelijk om uit je aanvullende verzekering wel een vergoeding te ontvangen.