Top

Gezonde gerechten om klaar te maken voor een verjaardag

Sport en gezondheid > Inspiratie  > Gezonde gerechten om klaar te maken voor een verjaardag

Gezonde gerechten om klaar te maken voor een verjaardag

Geef je binnenkort een verjaardagsfeestje? Je zorgt er dan voor dat er genoeg drank in huis is. Zorg er deze keer ook voor dat je iets meer aandacht besteedt aan het eten en in plaats van een vette taart gaat voor een gezonder alternatief. 

Want zeg nou eerlijk, zo’n oer-Hollandse verjaardag met alleen gebak, kaas, leverworst, pinda’s en stokbrood is niet altijd alles. Doe je gasten een plezier met lekkere happen. Met deze unieke gerechten maak je van je verjaardagsfeest een groot succes! Ook is het mogelijk om de kant en klare ingrediënten voor boterkoeken thuis ontvangen.

Een zalmquiche met groenten

Zalm op een toastje? Lekker makkelijk, want het organiseren van een feestje is al hectisch genoeg. Wil je een keer echt het stralende middelpunt van je feestje zijn? Maak dan indruk met unieke gerechten die goed vullen. Stress is te vermijden door gerechten te serveren die je een dag van te voren kunt bereiden. 

Een typisch voorbeeld van zo’n gerecht is een quiche met zalm. Zo heb je wel zalm op je verjaardag, maar zonder de burgerlijke toastjes. In een quiche is zalm prima te combineren met spinazie, broccoli of courgette. Serveer de quiche in kleine puntjes zodat je gasten uit hun hand kunnen happen. 

Pulled pork op een broodje

Ook zo’n typisch gerecht dat je gemakkelijk voor aanvang van het feestje kunt maken is pulled pork. Om pulled pork te maken gebruik je het meest malse stuk van de varken, de nek oftewel ‘procureur’. Je gaart de pulled pork gedrenkt in barbecuesaus in ongeveer zes uur in de oven. Voor de voorbereiding heb je slecht tien minuten nodig. Terwijl het varken ligt te garen in de oven, heb jij alle tijd om de boel aan kant te maken voordat de eerste gasten komen. Pulled pork serveer je op een zacht broodje. Makkelijk happen dus. 

Gevulde slabladeren

Een ander uniek gerecht dat zo uit je hand te happen is, zijn gevulde slabladeren. Gebruik natuurlijk wel ijsbergsla voor de stevigheid! Je wilt niet dat je gasten knoeien op je mooie bank. De slabladeren kun je vullen met een lekker slaatje. Hierin kun je eindeloos variëren. Maak bijvoorbeeld een haringsalade met augurk, aardappel en rode biet. Ben je een vleesliefhebber? Maak dan een ceasersalade met gerookte kip of uitgebakken spekjes. De salade kun je voorbereiden voordat het feest begint. Zodra de gasten er zijn hoef je de slabladeren alleen maar te wassen en te vullen. 

Maak koeken in plaats van taart

Op een verjaardag wordt er bij de koffie traditioneel taart geserveerd. Taart is ontzettend onhandig omdat je deze eerst moet aansnijden en daarna moet serveren op een schoteltje met een vorkje. Ook zijn koeken in de meeste gevallen een net wat gezonder alternatief dan een taart. Tegelijkertijd moet je koffie uitserveren. Doe het deze keer gemakkelijk. Plaats een kan koffie, een pot thee en zelfgebakken koeken op tafel. Op die manier kan iedereen zichzelf bedienen. Feestelijke koeken die je snel en gemakkelijk kunt bakken zijn bijvoorbeeld kletskoeken, kokosmakronen, pindarotsjes, brownies en boterkoek.