Top

Goed slapen is gezond: 3 tips om beter te slapen!

Sport en gezondheid > Inspiratie  > Goed slapen is gezond: 3 tips om beter te slapen!

Goed slapen is gezond: 3 tips om beter te slapen!

Slapen is gezond, en dus erg belangrijk om fijn te leven. Als je een goede nachtrust hebt, voel je je fitter, gelukkiger en ben je productiever gedurende de dag. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om ‘s nachts snel de slaap te vatten en weer uitgerust wakker te worden de volgende dag. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. In deze blog geven we je een aantal tips om beter te slapen.

Ga in de ontspanmodus

Ten eerste is het belangrijk om helemaal ontspannen te zijn voor je gaat slapen. Stress is namelijk een hele belangrijke factor als het gaat om wakker liggen. Maar hoe voorkom je nou dat je onrustig bent voor je gaat slapen? Er zijn een heleboel dingen die deze onrust veroorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het kijken van een spannende film, een ruzie, of tot laat doorwerken in de avond. Probeer al deze dingen dus te voorkomen, en word juist lekker ontspannen. Neem een bad, lees een boek en laat je beeldschermen even links liggen. Zo zorg je ervoor dat je helemaal relaxed de nacht in gaat! Ook kan het helpen om een ritme aan te houden bij het naar bed gaan. Als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat, helpt dit bij een goed slaappatroon.

Let op met eten en drinken

Ook eten en drinken kan ervoor zorgen dat je wakker ligt ‘s nachts. Laat bepaalde voedingsmiddelen en dranken dus staan voor je gaat slapen. Misschien denk je dat een wijntje je helpt om in slaap te komen, maar alcohol kan er juist ook voor zorgen dat je wakker ligt. Pas ook op met koffie, want cafeïne kan zorgen voor slapeloosheid. Ook thee en cola kunnen dit vervelende effect hebben. Probeer dus zeker eens om deze dranken te laten staan, wie weet slaap je er wel beter door! Daarnaast kan het nuttigen van een grote maaltijd je nachtrust flink verstoren. 

Frisse, schone lucht in je kamer met een vliegenraam

Een gezond klimaat in je slaapkamer draagt ook bij aan een betere nachtrust. Zorg dus voor een schone en opgeruimde slaapkamer. Zo creëer je rust en wordt de slaapkamer een plek waar je echt kunt ontspannen. Ook frisse lucht draagt bij aan een gezondere luchtkwaliteit. Zet dus regelmatig een raampje open om je kamer te luchten. Wel kun je het best een vliegenraam kopen om insecten buiten te houden. Van een zoemende mug in je slaapkamer kun je ‘s nachts namelijk ook wakker liggen!