Top

Heb ik een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Sport en gezondheid > Zorg  > Heb ik een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Heb ik een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Wanneer je mantelzorger bent, zorg je intensief voor een naaste met een aanhoudende hulpbehoefte. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je voor iemand zorgt die chronisch ziek is, voor iemand die een handicap heeft, of voor iemand langdurig hulpbehoevend is op een andere manier. Het kan dan zijn dat je besluit een mantelzorgwoning te plaatsen. Waarom je dat zou doen, wat zo’n woning precies is en of je daar een vergunning voor nodig hebt, vertellen we je in dit artikel.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning waar de naaste waar jij voor zorgt in kan wonen. Je kunt zo’n woning zelf laten plaatsen, zo kun je mantelzorgwoningen van Thuis aan Huis laten plaatsen. Deze woningen zijn erg geschikt voor zorgbehoevenden en kunnen erg praktisch zijn. 

Waarom een mantelzorgwoning?

Het kan erg handig zijn om een mantelzorgwoning van Dit is Plek te laten plaatsen. Woont degene waar je voor zorgt nu bijvoorbeeld nog ver weg, dan kan het lastig zijn om steeds op en neer te rijden. Zeker wanneer de behoefte voor hulp groter wordt, is een mantelzorgwoning ook handig. Zo sta je altijd voor diegene klaar. Een mantelzorgwoning is daarbij zó ingericht dat deze woning perfect is voor degene waar je voor zorgt. De woning is gelijkvloers en kan uitgerust worden met allerlei zaken die handig zijn voor de zorg. Denk bijvoorbeeld aan een verrijdbaar bed. 

Een vergunning voor een mantelzorgwoning

Voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein heb je geen vergunning nodig. Je mag de woning gewoon plaatsen en hiervoor hoef je je gemeente dus ook niet in te lichten. Er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Verder moet je ook voldoen aan het Bouwbesluit. Wanneer je Thuis aan Huis hiervoor inschakelt, kunnen zij je hier alles over vertellen en wordt alles gemakkelijk geregeld.