Top

Het belang van goed slapen

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Het belang van goed slapen

Het belang van goed slapen

Het is voor mensen nog steeds een groot vraagteken waarom we eigenlijk slapen. Wat we wel goed weten is wat er met ons gebeurt als we niet goed slapen. Van je geheugen tot je eetlust, de hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap heeft veel invloed op hoe jij je gedurende de dag voelt. Slapen is dus iets wat erg belangrijk is. Lees snel verder om erachter te komen wat het belang van goed slapen is.

Wat gebeurt er als je geen goede nachtrust hebt? 

Wanneer je één nacht slecht slaapt, merk je soms al meteen de gevolgen. Je bent snel aangebrand, moe, prikkelbaar en je concentratie zal ook een stuk minder goed zijn. Allemaal dingen dus die jou geen leuker persoon maken. Goed slapen is daarom erg belangrijk en gezond voor je. Wanneer je kiest voor een goede boxspring kopen, is de kans dat je goed slaapt ook een stuk groter. Geef eerlijk toe, op een lekker bed slaap je veel beter dan op een luchtbed bijvoorbeeld. 

Het lukt me niet om goed te slapen

Wanneer je last hebt van slapeloosheid bijvoorbeeld kan dit heel erg vervelend zijn. Toch zijn er een aantal dingen die je in deze situatie kunt doen om jouw slaap wat te verbeteren. Het is als eerste verstandig om aan de bel te trekken bij bijvoorbeeld jouw huisarts. Het slaapprobleem kan namelijk verschillende oorzaken hebben en een huisarts weet hier veel vanaf. Het is echt van belang dat je het probleem oplost. Slaapgebrek heeft namelijk al enkele grote rampen ten gevolg gehad, zoals de kernrampen bij Tsjernobyl en Three Mile Island. Je ziet dus wat voor heftige gevolgen te weinig slapen kan hebben. 

Je bent als het goed is minder vaak ziek 

Als het goed is ben je ook minder vaak ziek als je een goede nachtrust hebt. Mensen die goed slapen, zijn minder vatbaar voor ziektes en wanneer ze wel ziek zijn, herstellen ze hier veel sneller van. Dit komt doordat de hoeveelheid slaap een directe invloed heeft op het immuunsysteem. Vooral de diepere slaapfasen spelen hierbij een belangrijke rol.