Hoe kom je van ontstoken tandvlees af?
Ontstoken tandvlees is niet goed voor je gebit en als je er niets aan doet, kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het herkent en wat je er uiteindelijk aan kunt doen. Nog beter is om te weten hoe je het kunt voorkomen. Dit lees je allemaal in deze blog.
Hoe herken je ontstoken tandvlees?
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en bloedt niet wanneer je je tandenpoetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is namelijk samen met het kaakbot en de vezels het fundament van al je tanden en kiezen. Heb je ongezond tandvlees? Grote kans dat dit een negatieve werking heeft op jouw tanden en kiezen. Zorg er daarom voor dat je je tandvlees gezond houdt, zodat je er jaren profijt van kunt hebben.
Wat is de oorzaak?
Ontstoken tandvlees ontstaat wanneer er sprake is van tandplak tussen de ruimtes tussen de kiezen en het tandvlees. Tandplak moet goed verwijderd worden om ontstoken tandvlees te voorkomen. Verwijder je dit niet? Dan zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. De tandplak wordt dan hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe tandplak, waardoor het alleen maar erger wordt.
Hoe kom je ervan af?
Zorg ervoor dat je tandplak verwijdert om tandvleesontsteking te voorkomen. Tandplak kun je verwijderen met goede mondhygiëne. Dit kun je het beste doen door middel van tandenstoker of flosdraad. Om flosdraad goed te gebruiken, moet je de juiste techniek leren. Ken je dit nog niet? Dan kun je het beste tandenstokers gebruiken. Poets daarnaast je tanden met fluoridetandpasta. Mondspoelmiddelen kunnen hier ook bij helpen. Bekijk hier de middelen tegen onstoken tandvlees.
Besteed genoeg aandacht aan je mondhygiëne om tandvleesontsteking te voorkomen.