Top

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Sport en gezondheid > Inspiratie  > Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Slapen is voor elk mens belangrijk. Maar om goed te kunnen slapen heb je een goede nachtrust nodig. Zonder slaap is het namelijk moeilijk om goed te functioneren de volgende dag. Verder zorgt slecht slapen ervoor dat je een grotere kans hebt op aandoeningen. Ook zorgt vermoeidheid ervoor dat je depressie symptomen gaat vertonen. Het is daarom van belang dat je een goede nachtrust krijgt. 

Vind je rust

Met drukte in je hoofd kun je natuurlijk niet gaan slapen. Je moet er daarom voor zorgen dat je ruim een uur van tevoren start met het ontspannen. Dat doe je door het vermijden van beeldschermen. Je kunt dan beter voor een ontspannende activiteit kiezen zoals lezen of mediteren. Een slechte nachtrust begint namelijk al bij het slecht inslapen. 

Een goed bed

Naast een goede rust is een goed bed ook belangrijk. Je moet een bed hebben die goed aansluit bij jouw en houding. Als dat niet zo is kan het zijn dat je wakker wordt met lichamelijke klachten. Het is daarom belangrijk dat je op zoektocht gaat naar het perfecte bed. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen dan kan je je laten adviseren door De Been slaapadviseurs. Zij weten precies welk bed er bij jou past. 

Externe factoren 

Met onrust in je hoofd kun je niet slapen. Laat staan om je heen. Daarom moet je ervoor zorgen dat jouw kamer ook opgeruimd is. Alle losse spullen kan je het beste opruimen en uit het zicht leggen. Ook is het verstandig om geen drukke kunstobjecten aan de muur te hangen. Het zorgt allemaal voor onrust. Naast rommel zijn licht en geluid ook externe factoren die ervoor zorgen dat jij slecht slaapt. Tegen het licht kan je eventueel betere gordijnen plaatsen en een slaapmasker dragen tijdens het slapen. Tegen het geluid kan je oordopjes of een koptelefoon gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat externe factoren geen trigger vormen.

Vermijden

Er zijn ook bepaalde dingen die je echt moet vermijden voordat je gaat slapen. Zo wordt intensief sporten ten strengste verboden omdat je lichaam er juist klaarwakker van wordt. Verder moet je geen zware maaltijden eten en cafeïne drinken. En voordat je gaat slapen moet je ruim van tevoren klaar zijn zo kan je lichaam beginnen met uitrusten. Zo kom je in een diepe lange slaap. Welterusten!