Top

Hoeveel kom ik aan na één dag ongezond eten?

Sport en gezondheid > Voeding  > Hoeveel kom ik aan na één dag ongezond eten?

Hoeveel kom ik aan na één dag ongezond eten?

Je kent het wel: je bent al weken druk bezig om een gezond voedingspatroon vol te houden en plotseling ontstaat er die enorme aandrang om eens ongezond te eten. Terwijl je al druk bezig bent om food places near me op te zoeken, gaan eigenlijk direct alle remmen lossen. Je bestelt waar je zin in hebt, snackt daarna nog eens flink in de avond en de volgende dag schrik je van het getal op de weegschaal. Oeps! Is al dat harde werk van de afgelopen tijd dan echt voor niets geweest? Is het überhaupt mogelijk om zoveel aan te komen na één dag ongezond eten? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en hopen we wat zorg bij je weg te nemen. 

Gezond voedingspatroon volhouden 

Het internet staat er vol van. Tips om zoveel en zo snel mogelijk extra kilo’s kwijt te raken. Hoewel deze op de korte termijn zeer effectief kunnen zijn, hebben ze op de lange termijn vaak juist een averechts effect. In dit geval gaat het namelijk bijna altijd om crashdiëten. Deze zijn bijna niet voor lange tijd vol te houden. Anders zou je essentiële voedingsstoffen tekort komen. Daardoor loop je het risico dat, wanneer je weer je oude voedingspatroon oppakt, je uiteindelijk weer alle kilo’s er bij eet en misschien nog wel wat extra’s. Daarom is het zo belangrijk om voor een oplossing voor de lange termijn te kiezen: het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Iets wat je je hele leven vol kunt houden. Toch kan dit soms best wel lastig zijn. 

Stress, een gezellig avondje of simpelweg verveling kunnen factoren zijn waardoor je jezelf plotseling laat gaan. Voor je het weet ben je niet alleen een zak koekjes, maar ook een zak chips en een frietje verder. En nu? Hoewel je daar natuurlijk enorm van kunt balen, is dit volgens diëtisten eigenlijk niet nodig. Jezelf een keer een avondje laten gaan kan echt geen enorme schade aanrichten. Sterker nog: het kan zelfs een positief effect hebben. Het leven bestaat immers niet alleen uit gezond eten. Wat eten we vandaag thuis? Wat je maar wilt! Balans is het sleutelwoord. 

De weegschaal zegt wat anders 

Maar wat doe je dan met het gewicht wat de weegschaal je de volgende dag zal vertellen? Iedereen heeft immers wel een keer gemerkt dat je na een avondje losgaan plotseling één tot soms wel drie kilo zwaarder bent. Dit kan zeer demotiverend zijn, waardoor sommige mensen dan maar doorslaan en hun gehele gezonde voedingspatroon weggooien. Hartstikke zonde, want het gewicht op de weegschaal vertelt je eigenlijk weinig. 

Na een avondje snacken of een keer eten bestellen online ben je inderdaad tijdelijk wat zwaarder. Het zou echter onrealistisch zijn om te denken dat dit allemaal vet is. Uit onderzoek blijkt dat je maar liefst 7.777 calorieën extra bovenop je huidige calorie-inname moet eten om een kilo aan te komen. Kortom, dit is eigenlijk niet mogelijk. Het gewicht wat je op de weegschaal ziet is enkel vocht. Je lichaam houdt veel vast door ‘ongezonde’ producten te eten. Dit raak je in de dagen die daarop volgen echter weer gemakkelijk kwijt. Raak daarom niet direct in paniek als je een keer ongezond gegeten hebt. Pak vervolgens gewoon weer je gezonde voedingspatroon op en zet de weegschaal even in de kast. Je zal merken dat deze cheatmeal weinig effect op het eindresultaat zal hebben.