Top

In hoeverre is een gezond leefpatroon uit te lezen met je DNA-gegevens?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > In hoeverre is een gezond leefpatroon uit te lezen met je DNA-gegevens?

In hoeverre is een gezond leefpatroon uit te lezen met je DNA-gegevens?

De laatste tijd duiken er allerlei verhalen op over de online DNA testen. De betrouwbaarheid ervan wordt hevig in twijfel getrokken. Zeker op het gebied van gezondheid doet het de wenkbrauwen fronsen. Anderen noemen de uitslagen zelfs gevaarlijk en verontrustend. Toch zou je zeggen dat er in onze bouwstenen toch iets van waarheid zou moeten schuilen. Nou gelukkig blijft hier wel iets van overeind. 

Er zijn enkele testen die betrouwbaar genoeg zijn, zo stelt Marc van der Mil. Zo zijn er bijvoorbeeld de afkomst testen. Met de afkomst test kun je een inschatting van van je voorouders, dit klopt meestal wel. Echter, de gedetailleerde informatie die wordt verstrekt over de regio’s verschillen wel nogal per bedrijf. 

Dit komt omdat elk DNA bedrijf zijn eigen database gebruikt.  Ook de verwantschapstest is betrouwbaar net als het DNA profiel waaruit erfelijke ziektes kunnen worden afgeleid. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats want uitslagen kunnen op een verkeerde manier bij mensen blijven hangen. Het gevaar zit hem dus niet zo zeer in de test zelf, maar meer in de interpretatie ervan. 

Als het om het DNA profiel gaat hebben we via het uitlezen van de erfelijke ziektes dus de eerste test te pakken die je kan helpen bij het aanmeten van een gezond leefpatroon. Dit hangt natuurlijk wel af van welk type erfelijke ziektes je bij je draagt.

Een andere afgeleide van het dna profiel is het uiteenzetten van de kans op ziektes. Hier wordt het gevaarlijker want de online testen kunnen alleen de hotspots lokaliseren. Deze zijn voor het aantonen van erfelijke eigenschappen voldoende maar niet voor aantonen ziektes. Dit komt omdat ziektes als hart en vaatziektes of kanker bepaald worden door meerdere factoren.  Niet alleen de dna speelt hier in mee maar ook de leefstijl van de persoon zelf. Om alleen op de test af te gaan is niet veilig genoeg. Dit geldt helaas ook voor dna testen die claimen dat ze een individueel voedingsadvies kunnen geven. Maar daar houdt het gelukkig niet op, wat wel weer een stuk betrouwbaarder is is het bepalen van medicijn gevoeligheid. Met deze test kun je dus wel bijdragen aan je gezondheid, je kunt met de test namelijk een betere afweging maken wat je medicijnspiegel betreft.

Wil je graag weten hoe het staat met jouw erfelijke eigenschappen of je medicijn gevoeligheid  laat dan door een erkend bedrijf een dna profiel aanmaken.