Top

Is een pizza gezond?

Sport en gezondheid > Voeding  > Is een pizza gezond?

Is een pizza gezond?

Een pizza is een van de meest gegeten maaltijden ter wereld, dit is natuurlijk ook niet zo heel gek aangezien het heel lekker is en er bestaan ontzettend veel varianten van, voor ieder wat wils dus. Pizza’s kan je lekker vers eten bij een pizzeria, je kan ze lekker zelf maken of je koopt een diepvriespizza in de supermarkt. Gezondheid is al jaren een populair thema, mensen probeer vaak zo gezond mogelijk te leven. Hierdoor wordt de vraag gesteld. is een pizza nou gezond?

Ingrediënten van een pizza

De basisonderdelen van een pizza zijn de pizzabodem, de tomatensaus en kaas. Pizzabodems worden voornamelijk gemaakt bloem of meel, gist en zout. Echter heb je hier ook varianten onder, zo zijn er ook veel bodems die gemaakt worden van spelt, tarwe, durum of juist van gezonde groenten zoals aubergine, zoete aardappel en broccoli. Op deze bodems wordt er dan meestal een laag tomatensaus opgebracht, één of meerdere soorten kazen met daar bovenop nog andere ingrediënten. De hoeveelheid aan mogelijkheden is enorm, onmogelijk om deze allemaal op te noemen.

Verschil tussen verse- en diepvriespizza’s

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen vers gemaakte pizza’s en diepvriespizza’s, zowel kwa kwaliteit, smaak en gezondheid. Diepvriespizza’s worden vaak gemaakt van bodems die geleverd zijn uit een pizzabodem fabriek, op deze bodems worden dan door bekende  pizza merken zoals Dr.Oetker, Casa di Mama, Ristorante of Big Americans de tomatensaus, kaas en ander beleg aan toegevoegd. Het grote nadeel van een diepvriespizza is dat het niet helemaal vers meer is, ook wordt er hierop veel te veel vette olie en zout gebruikt waardoor het helemaal ongezond wordt. In de pizza’s die je bij pizzeria’s kan kopen zit ook veel verschil. In veel pizzeria’s worden ook de standaard pizzabodems uit de fabriek gebruikt, ook de tomatensaus maken ze zelf niet, wel wordt de pizza daar meestal zelf belegd met de ingrediënten, waardoor alles een stuk verser is. Pizza’s die in echte authentieke pizzeria’s worden gemaakt zijn vaak het gezondste, deze mensen geven echt om het gerecht en dat zie je terug. Hier zullen de pizzabodems en de tomatensaus wel zelf gemaakt worden waardoor er een stuk minder toegevoegde suikers in zullen zitten, ook wordt er hier een stuk minder olie en zout gebruikt. Als je zelf een pizza gaat maken kan je zelf beslissen hoe gezond of ongezond je het wilt maken, je kan zelf de bodem en de saus maken of je koopt het in de winkel. Maar het belangrijkste waarover je zelf kan beslissen is het beleg, als je er veel soorten groenten oplegt en oppast op de hoeveelheid kaas kan een pizza best gezond worden.