Top

Is het paleo dieet nog up-to-date in 2018?

Sport en gezondheid > Blog  > Is het paleo dieet nog up-to-date in 2018?

Is het paleo dieet nog up-to-date in 2018?

Tegenwoordig zijn er heel veel diëten ontwikkeld. Veel daarvan zijn op basis van de nieuwste inzichten die op zijn gedaan in de wetenschap. Het paleo dieet, is een dieet die al heel lang bestaat. Dit dieet stamt namelijk af van onze verre voorouders, zo’n 2 miljoen tot 10.000 jaar geleden. Ook hebben de diëten vaak verschillende doelen. Bijvoorbeeld het crash dieet is erop gericht om zo snel mogelijk heel veel kilo’s kwijt te raken. Een koolhydraatarm dieet is daarentegen gericht op het veranderen van de levensstijl waardoor het langer duurt om af te vallen, maar ook een duurzamer effect zal hebben. Het paleo dieet is ook een voorbeeld van een veranderende levensstijl en is dus ook gericht op een duurzaam effect. In dit artikel zal dit dieet eens goed onder de loep worden genomen en daarbij ook enkele voorbeelden van paleo recepten worden gegeven. Daarna wordt de brandende vraag beantwoord of dit dieet nog steeds werkt in de huidige tijd.

Wat is paleo eigenlijk?

Paleo is een dieet waarbij voedsel wordt gegeten, die ook door onze verre voorouders hebben gegeten uit de paleolithische tijd. Een ander veelgebruikt woord voor het paleo dieet is het oerdieet. Paleo kan niet zomaar gezien worden als een dieet, het verandert namelijk ook de levensstijl en de kijk op voeding. Toch wordt paleo nog vaak gezien als dieet en daarom gebruiken we deze term ook in dit artikel. Bij het dieet gebruikt men onbewerkte producten, zoals de natuur het voedsel te bieden heeft. Een aantal producten die goed passen in zo’n dieet zijn: vlees van dieren die gras eten, groenten, fruit en noten. Producten die absoluut niet passen bij een paleo dieet zijn: granen, de meeste zuivelproducten, zout en alcohol. Een paleo ontbijt is overigens ook erg populair tegenwoordig!

Ontstaan van het paleo dieet

De levensstijl van het paleo dieet bestaat dus al een lange tijd. Echter is het pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw echt een dieet geworden. Het dieet is gebaseerd op hoe de oermensen aten. Dit was zelfs nog voor de tijd van de landbouw, dus de mensen moesten jagen en verzamelen voor eten. Dit is ook meteen de reden dat tarwe en rijst niet in het dieet passen. Deze producten groeien namelijk niet in de vrij natuur, maar zijn ontstaan door massale landbouw. Voorstanders van het paleo dieet zeggen dat ons lichaam en spijsvertering nog niet klaar is voor het huidige voedingspatroon. Zij beweren dat er de laatste 10.000 jaar lichamelijk bijna geen evolutie is plaatsgevonden.

Afvallen met paleo

Bij de paleo leefstijl is het dus heel duidelijk afgebakend wat wel en wat niet gegeten kan worden. Het eerste wat opvalt aan de voedingslijst, is dat er weinig koolhydraten in de producten zitten. Ook is te zien dat er weinig bewerkte producten in het dieet zitten. Het paleo dieet is meer dan alleen een lijst met producten die wel en niet gegeten mogen worden. Door de leefstijl aan te passen zorgt paleo ervoor dat er niet te veel slechte calorieën in het lichaam komen. Doordat er weinig slechte calorieën binnenkomen is dit een goede manier van afvallen. Daarnaast zal het paleo dieet er wel voor zorgen dat er geen hongergevoel ontstaat. Hierdoor is het dieet makkelijk vol te houden en zorgt het voor een duurzaam effect.

Paleo recepten in het dagelijks eetpatroon

Bij paleo is het niet nodig om goed op porties of calorieën te letten. Het paleo dieet is ingericht op gezonde gerechten en is een zelfregulerend systeem. Doordat de gerechten zorgen voor een verzadigd gevoel, ontstaat er ook geen behoefte aan meer eten. ’s Ochtends beginnen we de dag met een paleo ontbijt. Bij een paleo ontbijt wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van eieren. Een goede manier om dit te bereiden is in de vorm van een heerlijke Frittata. Dit is ook goed te variëren, waardoor er geen paleo ontbijt hetzelfde zal zijn. Voor de lunch zijn er ook tal van lekkere paleo recepten. Gegrilde kip is een belangrijk ingrediënt voor veel van deze recepten, zoals voor een salade. Ook voor het diner zijn er genoeg paleo recepten te vinden. Vlees, vis en gevogelte zijn hier uiteraard belangrijke ingrediënten.

Paleo dieet in de moderne tijd

Het paleo dieet is sowieso al een stuk gezonder dan de meeste andere diëten. Het verandert de leefstijl, waardoor het ook nog is een duurzame manier van afvallen is. Producten die niet op de voedingslijst van het dieet staan zijn koolhydraten (tarwe) en zuivel. Echter is het tegenwoordig bijna onmogelijk om aan deze producten te ontkomen, het kan zelfs stressvol zijn. Het advies is dan ook om het paleo dieet aan te passen aan uzelf.