Top

Je immuunsysteem versterken met voeding

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Je immuunsysteem versterken met voeding

Je immuunsysteem versterken met voeding

Het immuunsysteem is een van onze lichaamsstelsels en wel een hele belangrijke. Het immuunsysteem zorgt er namelijk voor dat ziektes buiten de deur blijven en dat we gezond blijven. Is je immuunsysteem te zwak, dan wordt je sneller ziek. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je je immuunsysteem kunt versterken.

Het immuunsysteem is als het ware het fort van ons lichaam, met als hoofdrolspelers de witte bloedcellen. Deze worden gemaakt in het beenmerg van ons ruggenmerg en verspreiden zich zo door onze bloedbaan. De witte bloedcellen zijn onze beveiliging. Als ze een cel tegenkomen die niet bij ons lichaam hoort, vallen ze die aan en breken ze die af. Zo zorgen ze ervoor dat virussen en bacteriën geen kans hebben.

Gezond eten

Natuurlijk is de uitleg van ons immuunsysteem erg bondig en kunnen hier hele boeken over geschreven worden, maar we hopen dat je nu een beetje snapt wat het immuunsysteem doet. Je kunt je immuunsysteem ook beïnvloeden en versterken, door bijvoorbeeld gezonder te gaan eten. Wil je dat wel, maar lukt het niet? Neem dan eens contact op met Samen Sterk diëtisten in Amsterdam. Wil je het eerst zelf proberen? Wij geven je een aantal tips.

Je immuunsysteem verbeteren in drie stappen

Het is helemaal niet zo moeilijk om goed voor je immuunsysteem te zorgen. Je moet er alleen even aan wennen en ervoor zorgen dat je een nieuw patroon aanneemt. Hieronder leggen we je uit welke drie stappen je kunt ondernemen.

  1. Neem je rust

Zoals iedereen inmiddels wel weet is stress enorm slecht voor een mens. Zorg er dus voor dat je niet te veel stress ervaart. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om dat te vermijden, maar neem niet te veel hooi op je vork. Zeg niet overal ja op en pak je rust. Hetzelfde geldt voor slaap. Zorg ervoor dat je een vast slaapritme hebt, waarbij je minimaal 8 uur slaap pakt. 

  1. Voldoende beweging

Beweging en frisse lucht is enorm belangrijk voor je immuunsysteem en dus ook je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je bloed lekker door blijft stromen. Het advies is om iedere dag minstens 60 minuten te bewegen. Dat kan een flinke sportactiviteit betekenen, of een rustige wandeling, als je maar bezig bent. Er zijn behoorlijk wat apps die deze beweeg minuten voor je bij kunnen houden, dus die kun je goed gebruiken als hulpmiddel.

  1. Gezonde voeding

Daar is ‘ie dan, de gezonde voeding. Om het helemaal af te maken, is het belangrijk dat je ook gezond eet. Drink niet teveel alcohol, laat teveel suikers staan, eet veel groentes en fruit en eet niet teveel vlees. Zo zorg je ervoor dat je de juiste bouwstenen hebt voor jouw afweersysteem.