Top

Koeien verzorgen

Sport en gezondheid > Inspiratie  > Koeien verzorgen

Koeien verzorgen

Als je als boer runderen hebt is de verzorging erg belangrijk. Het is hetzelfde als bij de mens, als je je kan wassen en douchen voel je je beter. Dat is bij koeien ook en dat laten ze zien in de hoeveelheid en kwaliteit melk die ze produceren. Daarom heb je hier alles wat je moet weten voor het verzorgen van je koeien!

Klauwverzorging

Koeien hebben net als paarden klauwen. Net als bij paarden moeten die dus goed bijgehouden worden anders kan het gaan ontsteken. Je hoort een koe zijn klauwen dus 2 tot 3 keer per jaar te kappen. Dit verschilt per koe maar over het algemeen is dat wel een goede richtlijn. Mocht je de klauwen van je koeien niet goed onderhouden kunnen ze kreupel worden. Je kunt een groot deel van de problemen voorkomen door de koeien op een droge ondergrond te zetten. 

Verzorging van de vacht

Over het algemeen kunnen koeien heel goed voor hun eigen vacht zorgen. Ze kunnen zichzelf likken, schuren en baden. Mochten ze bij bepaalde plekken niet bij kunnen gaan ze elkaar helpen! 

De juiste afrastering

Als boer is het belangrijk om te zorgen voor een veilige afrastering voor je koeien. Als je als boer zorgt voor het goede afrastering materiaal kunnen de koeien in het voorjaar gelijk weer de wei in. In afrasteringen heb je verschillende keuzes. Je kan gaan voor een permanente of een tijdelijke afrastering. Een van de meest voorkomende afrasteringen is schrikdraad. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hek of iets anders. Zorg er wel voor dat je koeien zich niet kunnen verwonden aan je afrastering. 

Wat levert de goede verzorging op?

Koeien voelen zich beter als ze de juiste verzorging krijgen. Dat is logisch natuurlijk. Net als mensen gaan koeien ook beter presteren als ze zich goed voelen. Dit resulteert in meer en betere kwaliteit melk! Let dus voornamelijk op de klauwen en vacht van een koe. Dat zijn de belangrijkste punten. 

Je koeien zijn ziek

Mocht het toch niet zo goed gaan met je koeien valt dat altijd op te lossen. Ga met je koeien naar Dierenkliniek ‘t Leijdal. Daar vangen ze je koeien in goede handen op en zorgen ze dat ze weer snel de wei op kunnen!