Top

Koffie gezonder dan thee?

Sport en gezondheid > Blog  > Koffie gezonder dan thee?

Koffie gezonder dan thee?

Voor veel mensen is het een vraag die ze maar moeilijk kunnen beantwoorden. Wat is nou precies gezonder: koffie of thee? Vaak wordt er sneller gedacht dat thee gezonder is omdat je beter ziet dat het uit water bestaat maar ook koffie bestaat voor een groot gedeelte uit water. Hieronder vind je verschillende vergelijkingen tussen koffie en thee.

De wake-up call

Voor veel mensen is de cafeïne kick die koffie met zich meebrengt de grootste reden dat ze voor koffie kiezen. Het is namelijk zo dat koffie dubbel zoveel cafeïne bevat dan thee. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je van koffie nou echt beter wakker wordt. Het is namelijk zo dat de dosis cafeïne er niet voor zorgt dat je wakker bent het gaat er ook om hoe alert je je voelt en daarvoor is thee dan weer een betere keuze. Zo blijkt dat thee net zo effectief is als koffie als het aankomt op een wake-up call. Hierbij zijn beide drankjes dus gelijk

Kwaliteit van slaap

De grootste verschillen tussen koffie en thee kunnen ontstaan zodra het tijd is om naar bed te gaan. Het blijkt namelijk dat koffiedrinkers veel moeilijk in slaap vallen dan theedrinkers. Het vergelijken van mensen die dezelfde hoeveelheid thee of koffie op een hele dag drinkt hebben bevestigd dat koffiedrinkers de neiging hebben om s nachts moeilijker in slaap te vallen. Dit wordt mede veroorzaakt door de hoge dosis cafeïne. Hierbij zie je dus terug dat thee beter is.

Verkleuring van tanden

Samen met rode wijn, zijn koffie en thee het meest bekend om ervoor te zorgen dat je witte tanden een gelige kleur krijgen. Maar welke van de twee is nou erger. Door de natuurlijke pigmenten in thee hebben deze meer kans om zich te hechten aan het tandglazuur dan koffie, zo zeggen de tandartsen. Hierbij kun je wel stellen dat koffie beter is.

Onrustige zielen

In Engeland wordt thee gebruikt voor iemand die nood heeft. Het idee daarachter is dan ook dat een kopje Earl grey het medicijn is voor onrustige geesten. Toch is er geen bewijs dat Earl grey ook echt helpt om de zenuwen te kalmeren. Wel is het zo dat het blijkt dat mensen die drie kopjes thee per dag drinken minder risico hebben op een depressie dan mensen die geen thee drinken. Hierbij heeft thee dan toch echt een voorsprong. Wel is het zo dat koffie een iets wat zenuwachtiger gevoel kan geven maar dit kan ook komen door de cafeïne.