Top

Lenzenvloeistof

Sport en gezondheid > Blog  > Lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof

Alleen door het gebruik van de juiste lenzenvloeistof zijn geïrriteerde ogen en droog aanvoelende ogen te voorkomen. Tip: bespaar nooit op vloeistof. Je hebt maar een paar ogen, wees daar dus zuinig op. Gek genoeg is lang niet iedereen ervan doordrongen.

Samenstelling van goedkope lenzenvloeistof verandert niet of nauwelijks

Het probleem met de goedkopere merken vloeistof is vaak de samenstelling. Ontwikkelde de contactlens zich de afgelopen jaren steeds door, daar bleef de samenstelling van goedkope vloeistof steeds hetzelfde. Daardoor missen met name actieve stoffen die voor reiniging van de lens zorgen en krijgen eiwitten en bacteriën de kans om je zicht te vertroebelen, je ogen te irriteren en je ogen droog aan te laten voelen. En dat terwijl dit dus helemaal niet nodig is. 

Vloeistof past zich aan de samenstelling van de contactlens aan

De juiste vloeistof past zich aan de samenstelling van de contactlens aan of beter: houdt rekening met het materiaal waarvan de lens is gebruikt. De specialist kan je altijd precies vertellen wat voor jouw specifieke lens de beste lenzenvloeistof is. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen de harde en de zachte lens. Zo absorbeert een zachte lens wel, en een hardere lens door de gebruikte materialen juist helemaal niet. Daar moet je dus rekening mee houden als het gaat om de keuze voor de juiste vloeistof. 

Er zijn mensen die altijd voor de goedkoopste lenzenvloeistof kiezen

Let er zeker altijd op dat er voldoende bacteriedodende stoffen in de lenzenvloeistof zit. Alleen zo voorkom je namelijk infecties aan de ogen. Lenzenvloeistof is samengesteld om de contactlens zo goed mogelijk in je ogen te laten functioneren en houdt daarbij nadrukkelijk rekening met de samenstelling van de contactlens. Er zijn echter nog steeds mensen die standaard voor de goedkoopste vloeistof kiezen. Geen wonder dat deze mensen aan het einde van de dag blij zijn dat de lenzen er uit kunnen, terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn.

Vergelijk het maar met elkaar versterkende verzorgingsproducten

Lenzenvloeistof kun je prima vergelijken met verzorgingsproducten. Iedereen weet dat een bepaalde zeep beter werkt als je ook de andere producten van dit merk koopt. Dan namelijk ondersteunen de producten elkaar en dat is bij lenzenvloeistof dus niet anders. Overigens is het niet zo dat als je een bepaald merk contactlens hebt je ook altijd de vloeistof van dit merk aan moet schaffen. De specialist zal per geval – dus per paar ogen en per soort lens- bekijken wat voor jou de beste combinatie is. Daarbij speelt ook de conditie van je ogen uiteraard een belangrijke rol.

Bezuinig dus niet op lenzenvloeistof

Gek genoeg krijgen mensen altijd wel de juiste contactlenzen door de opticien aangemeten, maar blijft voldoende voorlichting over vloeistof achterwege. Mensen denken daardoor wellicht dat het allemaal niet heel veel uitmaakt, niets is echter minder waar. Door het gebruik van goedkopere merken kan de levensduur van je lenzen korter worden en van steeds vermoeide ogen daar wordt echt helemaal niemand vrolijk van. Conclusie: bezuinig nooit op lenzenvloeistof als je zuinig ben op je ogen.