Top

Leren leven met een allergie

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Leren leven met een allergie

Leren leven met een allergie

Regelmatig last van jeukende ogen, een geïrriteerde huid of een snotneus? Dan is de kans groot dat je last hebt van een allergie. Je ben niet de enige, de meeste Nederlanders zijn wel allergisch voor iets. Dit kan van alles zijn, van noten tot honden en van wol tot pollen. Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft jaarlijks last van hooikoorts klachten. Zo zie je maar dat je niet de enige bent. Hoewel een allergie zelden gevaarlijk is, kan het wel erg vervelend zijn.

Wat is een allergie?

Als iemand overgevoelig is voor een bepaalde stof die eigenlijk helemaal niet schadelijk is, dan spreken we van een allergie. Het lichaam reageert op de stof alsof het slecht voor je is, waardoor je bijvoorbeeld jeuk krijgt of je ogen gaan tranen. Erg nuttig als de stof inderdaad gevaarlijk is, maar dat is bij een allergie niet het geval. De overreactie op de allergenen is doorgaans niet ernstig. Toch kan het risicovol zijn wanneer de luchtwegen geblokkeerd dreigen te raken door zwelling.

Hoewel de directe gevolgen van een allergische reactie vaak niet schadelijk zijn, kunnen er wel vervelende indirecte gevolgen aan zitten. Denk bijvoorbeeld aan concentratie of slaapproblemen, die op hun beurt ook weer voor narigheid kunnen zorgen. Het kan dus wel degelijk waardevol zijn om meer grip te krijgen op je allergie.

Test waarvoor je allergisch bent

Om verstandig om te gaan met je allergie, moet je natuurlijk eerst precies weten waar je klachten vandaan komen. Een allergietest kan dit inzicht bieden. Tegenwoordig zijn er voldoende allergietesten die eenvoudig thuis zijn uit te voeren. Zo stel je vast of je last hebt van hooikoorts, een voedselallergie, huisstofmijt of huisdieren. Een goede allergietest stopt hier niet. Stel je doet een hooikoorts test, dan krijg je ook inzichtelijk voor welke bomen, grassen of kruiden je dan exact allergisch bent. Deze informatie ontzettend waardevol als je met je allergie wil leren leven.

Vermijd allergenen

Nadat je een nauwkeurige test hebt gedaan, weet je als het goed is exact welke allergenen jouw reactie veroorzaken. Vervolgens is de oplossing vrij simpel: vermijd deze allergenen! In het voorbeeld van hooikoorts hierboven, kun je bijvoorbeeld opzoeken wanneer de pollen waar jij last van hebt in de lucht hangen. Stel dat dit afkomstig is van berkenbomen, dan kun je overwegen om op bepaalde dagen bepaalde gebieden te mijden, waar deze bomen staan. Dit kan kan klachten voorkomen zonder dat je gelijk helemaal de deur niet meer uit kan.

Hetzelfde geld voor andere allergieën. Misschien ben je niet voor alle noten allergisch, maar alleen voor walnoten. Dit maakt het vervolgens een stuk eenvoudiger om deze te mijden, maar wel te blijven genieten van andere noten (en de gezonde voordelen daarvan). Misschien kun je een hond ook prima aaien, maar een kat beter met rust laten. Kortom: onderzoek wat jouw allergische reactie veroorzaakt, en begin dat te vermijden. Zo kun je doorgaans het overgrote deel van de klachten vermijden.