Top

Leven met een handicap: hoe ziet het huis van een invalide eruit?

Sport en gezondheid > Zorg  > Leven met een handicap: hoe ziet het huis van een invalide eruit?

Leven met een handicap: hoe ziet het huis van een invalide eruit?

Leven met een handicap kan een hele uitdaging zijn! Niet alleen voor iemand die een handicap heeft, maar ook voor mensen die samen met een gehandicapt familielid leven. Nadat iemand een handicap heeft opgelopen moeten er vaak verschillende aanpassingen in huis worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte tussen de kozijnen van deuren, waar iemand met een rolstoel doorheen moet kunnen rijden. Of wat te denken van de aanpassingen in de badkamer? In dit artikel vertellen we je meer over de manier waarop een huis moet worden aangepast, om deze geschikt te maken voor iemand met een handicap.

Badkamer geschikt maken voor iemand met een handicap

Je bent wellicht eens een toilet voor gehandicapten binnengelopen. Direct valt op dat er ontzettend veel ruimte in zo’n toilet is. Deze ruimte is noodzakelijk om gehandicapte personen de mogelijkheid te bieden om te keren met hun rolstoel of scootmobiel. Vanuit deze rolstoel kunnen ze vervolgens een van de handvaten aan de muur vastgrijpen, om richting het toilet te bewegen. Deze ruimte is ook in een woning noodzakelijk! Niet alleen voor een bezoek aan het toilet, maar bijvoorbeeld ook om te kunnen douchen. Vaak wordt er onder de douche een zitje gecreëerd waar men op kan zitten tijdens het gebruik van de douche.

Met een traplift naar een hogere etage in huis

Veel woningen zijn niet gelijkvloers. Daarbij heeft niet iedereen de mogelijkheid om na het oplopen van een handicap direct naar een gelijkvloerse woning te verhuizen. Gelukkig zijn ook hier passende oplossingen voor ontworpen. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om een traplift in huis te monteren? Bekijk de trapliften van Otolift bijvoorbeeld eens, om te zien welke mogelijkheden tegenwoordig aangeboden worden. Zelf bij trappen met een scherpe hoek kan vaak een traplift gemonteerd worden.