Top

Onder de aandacht, gehoorproblemen

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Onder de aandacht, gehoorproblemen

Onder de aandacht, gehoorproblemen

Het gehoor van het menselijk lichaam is een vernuftig zintuig. De geluiden die via het oor binnenkomen, worden doorgegeven aan de hersenen. In de hersenen wordt de informatie, die binnenkomt, vergeleken met de reeds bestaande kennis die we in het geheugen hebben. Dat gaat allemaal in een razend tempo.

De geluiden

Het geluid dat we ontvangen heeft verschillende functies. We kunnen door middel van geluid te ontvangen communiceren met anderen. Ondanks dat er veel geroezemoes is, kunnen we ons toch vaak op een stem concentreren. Door de geluiden te ontvangen staan we in contact met de wereld om ons heen. Geluiden kunnen ook waarschuwen als er gevaar dreigt. Ook kunnen de geluiden ons een plezier geven wanneer we bijvoorbeeld naar muziek luisteren. Het gehoororgaan is een precisie-instrument dat met de hersenen samenwerkt. Wanneer je echter gehoorproblemen hebt, kan er veel verloren gaan. Er kunnen problemen ontstaan door verschillende oorzaken. Het slecht ontvangen van geluiden kan bij elk onderdeel thuishoren die bij het horen van belang zijn.

Onderdelen die je nodig hebt bij het horen

Je hoort doordat er een geleiding is van het geluid naar het trommelvlies. Daarbij is natuurlijk de werking van het trommelvlies met de daaraan gekoppelde gehoorbeentjes belangrijk. Ook de signaalomzetting in het slakkenhuis moet normaal werken. Via de gehoorzenuw moet het signaal worden doorgegeven aan de hersenen. Wanneer je slecht hoort, kan het ook liggen aan de signaalomzetting in je hersenen.

Soorten van gehoorverlies

Er zijn meerdere soorten die tot gehoorverlies kunnen leiden. Het is afhankelijk van de plaats waarin het probleem van het horen ontstaat. We onderscheiden verschillende vormen van gehoorverlies. De meest voorkomende vorm van gehoorverlies ontstaat doordat de conditie van de trilharen in het slakkenhuis slecht of helemaal niet meer werken. Zij zorgen ervoor dat de geluidstrillingen worden omgezet die naar de hersenen worden gestuurd. Een achteruitgang kan ontstaan doordat we ouder worden, erfelijke aandoeningen, langdurig worden blootgesteld aan harde geluiden en eventueel een infectie. Ook medische behandelingen kunnen gehoorschade opleveren zoals chemotherapie. De geleiding kan slecht werken. De geluiden worden hierbij niet op de juiste manier aan het binnenoor doorgegeven. Dat kan worden veroorzaakt door een gaatje in het trommelvlies, oorsmeerprop en ontstekingen. Ook kunnen de gehoorbeentjes verkalkingsverschijnselen vertonen, maar ook door vocht achter de trommelvliezen.

Gehoortest

Omdat slecht horen veel verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk dat een hoortest wordt uitgevoerd. Dat moet je zeker eerst laten doen, voordat eventueel een hoortoestel aanschaft. Wanneer je de gehoortest is een professionele zaak hebt laten uitvoeren, kun je hier bijvoorbeeld gelijk een hoortoestel van Van Boxtel Hoorwinkels laten aanmeten. Wist je dat deze hoortoestellen tegenwoordig handige functies hebben én nauwelijks meer zichtbaar zijn? Ideaal! Mocht je meer willen lezen over een gezond leven, gezonde geest en gezonde voeding, is Omnino ook absoluut een leerzame aanrader.