Top

Onderdelen van een perfecte sportmassage

Sport en gezondheid > Inspiratie  > Onderdelen van een perfecte sportmassage

Onderdelen van een perfecte sportmassage

Sportmassages zijn niet alleen bedoeld voor professionele sporters. Iedereen die actief beweegt of regelmatig sport heeft er baat bij. Ook wanneer je intensief sport vraag je veel van je spieren. Je spieren worden steeds opnieuw uitgedaagd om tot het uiterste te gaan.

Hierdoor worden je spieren sterk, maar ben je ook kwetsbaarder voor blessures. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Door je spieren goed te verzorgen, help je blessures te voorkomen.

Uit welke onderdelen bestaat een perfecte sportmassage?

Stap 1: De Warming up.

Net als voordat je gaat sporten is het belangrijk om je spieren op te warmen. De sportmasseur met het warm masseren van de spieren rondom het probleemgebied.

Stap 2: Kneden om te smeden.

Met cirkelachtige bewegingen in verschillende richtingen worden de spieren gekneed tot ze glad soepel zijn. Eventuele knopen worden beetje bij beetje losser en verdwijnen na een tijd. De cirkelvormige bewegingen dringen door tot onder de huid en het onderhuidse weefsel. Daarnaast maakt de techniek, myogelosen los. Dit zijn opstapelingen van afvalstoffen in de spier die je vooral voelt aan de rand van spieren.

Stap 3: Hakken.

Zodra de spieren soepel zijn begint de sportmasseur met hoe we dat in de volksmond noemen “hakken”. Deze techniek stimuleer zenuwen en maken verkrampte spieren los. Ook zorgt het ervoor dat je spieren opnieuw gaat stimuleren en activeren.

Stap 4: Balans.

Masseren draait om een goede balans van het lichaam. Wat de sportmasseur aan de linkerkant doet, zal ook aan de rechterkant gebeuren. Hierdoor blijft je lichaam in balans.

Stap 5: Rust en water.

Het einde van de massage bestaat uit zachte strijkingen om het lichaam terug te optimaliseren om weer in actie te komen. Een sportmassage is een workout an sich. Hierdoor is het belangrijk om je lichaam rust te geven na de massage. Daarnaast is het zeker aan te raden om veel water te drinken. Water bevordert het herstel doordat het afvalstoffen uit je lichaam haalt.

Pijn is fijn, gewoon even door de zure appel heen bijten

Bij een sportmassage wordt er stevig gemasseerd. Het bindweefsel wordt losgemaakt en de knopen in je spieren worden eruit gemasseerd. Hiervoor moet er diep in de spieren worden gemasseerd. Dit kan als pijnlijk of niet prettig worden ervaren. Met pijnprikkels geeft je lichaam aan dat er iets niet goed zit. De masseur van de massagepraktijk pakt het probleem aan waardoor je je na een paar dagen weer beter voelt. De sportmasseur houdt altijd in de gaten of het niet te erg wordt.