Top

Onmisbare buikspieroefeningen en tips

Sport en gezondheid > Blog  > Onmisbare buikspieroefeningen en tips

Onmisbare buikspieroefeningen en tips

Een strakke buik voor de zomer wil iedereen wel. Vandaar dat we dit artikel voor jou hebben geschreven. Een sixpack behalen voor de zomer wordt vaak als doel gesteld en hiervoor is het van belang dat de juiste buikspieroefeningen worden gedaan. Het is niet enkel alleen afvallen wat je een sixpack geeft, vaak is dit een combinatie van voeding en training. Met deze buikspieroefeningen en tips ben je in staat om dit doel te behalen.

3 tips voor meer buikspieren

Frequentie

Om de buikspieren optimaal te trainen wordt aangeraden om deze 2 tot 3 keer per week te trainen. Kleine spiergroepen zoals de buikspieren hebben vaak minder lang herstel nodig. Een combinatie van buikspieren frequent trainen en dit consequent te doen over een lange periode zal leiden tot de beste resultaten. De buikspieren elke dag trainen wordt sterk afgeraden, doordat het rugklachten kan veroorzaken wanneer dit herhaaldelijk wordt
gedaan.

Vermijd de onderrug

Zoals reeds vermeld, is de rug een belangrijke factor voor de uitvoering van buikspieroefeningen. Door niet de focus te leggen op de buikspieren neemt de rug dit over. Het is van belang dat de rug zich zo min mogelijk in een gebogen houding bevindt.

Uitvoering oefeningen

Voor de uitvoering van buikspieroefeningen zijn een aantal zaken van belang. Net als bij andere oefeningen is het belang dat een gewicht wordt gekozen waarmee genoeg weerstand gecreëerd kan worden, zodat de spier versterkt. Vaak kiezen mensen een gewicht wat relatief licht is en ze doen hier een groot aantal herhalingen mee. Je kunt er ook voor kiezen aan de slag te gaan met een wat zwaarder gewicht en bekijken wat voor effect
dit heeft.

In meerdere gevallen mist het gehele plaatje bij mensen wanneer het aankomt op
buikspieren trainen. De focus leggen op de obliques (schuine buikspieren) of de gehele core
wordt vaak ook vergeten. Net zoals bij de rug wil je het totaalplaatje creëren.

3 beste buikspieroefeningen

Ab wheel rollout

Dit is echt een killer buikspieroefening die zowel in de sportschool als bij het thuis trainen gedaan kan worden. Een ab-wheel of een barbell is het enige wat hierbij benodigd is. Let hierbij op dat de oefening vanuit de wervelkolom wordt gedaan en niet de schouders. Een tip hierbij is vanuit een zo opgerold mogelijke houding te beginnen. Pas hierbij ook op dat de onderrug niet te veel wordt gebruikt bij het uitrollen.

Ab crunches

Crunches zijn eigenlijk in elke buikspiertraining wel terug te zien. Niet heel gek omdat deze oefening minder spanning op de rug en nek legt. Vaak wordt deze nog verward met sit ups, terwijl deze wel degelijk anders zijn. De crunch is net zo effectief als de sit up alleen werkt het binnen een kleinere bewegingsruimte.

Planken

De plank is misschien wel één van de bekendste buikspieroefeningen. Een eenvoudige oefening die overal gedaan kan worden. Bij een perfecte plank bevinden de armen zich in een 90 graden hoek en staan deze even breed als de schouders. Let hierbij op de volgende dingen:
● Doe de plank met mate, wanneer je niet in staat bent om deze 30 seconden vast te houden begin dan eerst met 20 seconden.
● Van belang is om de heupen omhoog te houden. Door deze te laten zakken maak je het makkelijker en minder effectief voor jezelf.