Top

Op welke leeftijd kun je een groeispurt bij je kind verwachten?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Op welke leeftijd kun je een groeispurt bij je kind verwachten?

Op welke leeftijd kun je een groeispurt bij je kind verwachten?

Een kind die groeispurten maakt, heeft last van een natuurlijk onderdeel tijdens de kindertijd. Als ouder heb je er ook last van, maar dan meer in de portemonnee. Gelukkig heeft Hippe Ukkiez leuke keuzes voor elke babyleeftijd. Maar voor het zover is, is het belangrijk te begrijpen wat groeispurten nu eigenlijk zijn en op welke leeftijd je ze bij je kind kunt verwachten.

Uit wetenschappelijk oogpunt is een groeispurt een snelle fysieke groei in een korte periode. Kinderen groeien dan ook sneller dan normaal in lengte en gewicht. Het begint bij kinderen rond de leeftijd van 3 of 4 jaar, rond deze vroege kinderjaren kunnen ze dan last hebben van groeipijnen. Dit betekent niet dat ze er dan vanaf zijn, het kan rond de 8 tot 12 jaar nog een keer terugkomen. Tijdens deze perioden zul je als ouder merken dat je kind meer last heeft van:

  • Verhoogde eetlust
  • Groeipijnen, vooral in de benen tijdens de nacht

Volg de groei van je kind

Wij van Hippe Ukkiez weten als geen ander dat een normale groeisnelheid er één is, die de curven volgt op de gestandaardiseerde groeigrafieken die ook de kinderartsen gebruiken. Deze worden al 50 jaar gebruikt en zijn pas in 2000 bijgewerkt, vanwege de toen opkomende etnische en culturele diversiteit. Laat de lengte en de hoofdomtrek van je kind regelmatig meten, zet deze samen met het gewicht uit op een groeigrafiek.

Dit is de enige goede manier om te zien of de groei normaal verloopt. Heeft een kind een groeispurt en het wordt niet herkend, dan wordt het vaak verward met een moeilijke periode, die niet begrepen wordt door de ouders. Die op hun beurt het kind kunnen gaan overvoeren, ze denken dat het kind honger heeft, terwijl het eigenlijk huilt doordat het geïrriteerd is.

De groei van Hippe Ukkiez kindermaatjes tot aan de puberteit.

1. Pasgeboren – met direct een 5-10% geboortegewicht afname. Echter bij het bereik van 2 weken zou een baby moeten aankomen en snel gaan groeien.

2. 1-6 maanden met daarin een snelle groei periode, waarschijnlijk een van de snelste. Een baby verdubbeld rond de 4-6 maanden daarin zijn geboorte gewicht. Baby’s hebben rond deze periode verschillende momenten van onrust.

3. 6-12 maanden met daarin een afname van de groeisnelheid. Ze groeien nog wel snel, maar minder dan de eerste helft van het eerste levensjaar. De groei stabiliseert zich.

4. 1-2 jarige peuters groeien ongeveer 5 pond in dat jaar. De eetlust kan zelfs tijdens deze fase van langzame groei gaan afnemen.

5. 2-10 jaar is een gestage groei, waarvan ze tussen de 2 en 5 jaar ongeveer 5 pond per jaar aankomen. Dit gaat in een gestaag tempo door tot aan de puberteit.6. In de puberteit gaan alle remmen los voor de grote groeispurt, die waarschijnlijk ergens tussen de 16-17 jaar zal eindigen. Tot die tijd kun je een groei van 10 centimeter per jaar verwachten en het eindigt pas als de groeischijven vast komen te zitten aan de pijpbeenderen. Maar voor het zover is heeft Hippe Ukkiez de leukste babykleertjes om lekker te genieten van je baby’s eerste maanden.