Top

Top tips van de tandarts voor het behoud van een goede mondhygiëne

Sport en gezondheid > Zorg  > Top tips van de tandarts voor het behoud van een goede mondhygiëne

Top tips van de tandarts voor het behoud van een goede mondhygiëne

Je tanden en tandvlees gezond houden is belangrijk om meer dan alleen esthetische redenen. Je mondgezondheid is nauw verbonden met je algehele gezondheid, en daarom is het zo belangrijk om je mond te verzorgen. Hier volgen enkele toptips van de beste tandarts  uit Hilversum voor het behoud van een goede mondgezondheid. 

Poets twee keer per dag 

Het belangrijkste wat je voor je tanden kunt doen is ze twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta. Fluoride helpt gaatjes te voorkomen en versterkt het tandglazuur. Poets elke keer twee minuten met ronddraaiende, heen-en-weer en op-en-neer bewegingen. Vergeet niet ook je tong te poetsen! 

Dagelijks flossen 

Flossen verwijdert tandplak en bacteriën waar alleen poetsen niet bij kan. Flos ten minste één keer per dag met ongeveer 18 centimeter flosdraad. Leid het flosdraad voorzichtig tussen elke tand of kies, met een heen-en-weer gaande beweging. Gebogen floshouders kunnen het flossen vergemakkelijken als je moeite hebt de flosdraad vast te houden. 

Eet een gezond dieet 

Wat je eet heeft net zo veel invloed op je tanden en tandvlees als hoe vaak je poetst en flost. Een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivel kan helpen je mond gezond te houden. Vermijd suikerhoudende dranken en snacks, evenals kleverig voedsel dat aan je tanden kan kleven en gaatjes kan veroorzaken. 

Kauw suikervrije kauwgom 

Kauwen op suikervrije kauwgom na de maaltijd kan helpen om voedseldeeltjes van je tanden te verwijderen en de opbouw van tandplak te verminderen. Het stimuleert ook de speekselproductie, wat helpt om bacteriën weg te spoelen. Ga regelmatig naar de tandarts 

Zelfs als je regelmatig poetst en flost en gezond eet, is het nog steeds belangrijk om regelmatig naar je tandarts te gaan voor professionele reinigingen en controles. Je tandarts kan problemen vroegtijdig opsporen en behandelen voordat ze ernstiger worden. De meeste mensen zouden om de zes maanden naar de tandarts moeten gaan. 

het volgen van deze eenvoudige tips van de tandarts kan je helpen een goede mondgezondheid te behouden en gaatjes, tandvleesproblemen en andere problemen in de toekomst te voorkomen. Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta, flos dagelijks, eet gezond, kauw suikervrije kauwgom na de maaltijd, en ga regelmatig naar de tandarts voor professionele schoonmaak en controle.
Meer tips voor een gezond gebit vind je bij: De Hilversumse Tandarts