Top

Voorkomt een enkelbrace enkelblessure bij het sporten?

Sport en gezondheid > Sport  > Voorkomt een enkelbrace enkelblessure bij het sporten?

Voorkomt een enkelbrace enkelblessure bij het sporten?

Een sporters grootste angst. Iedereen kent het wel, de grootste vijand van een sporter: een blessure of juist heel specifiek een “enkel blessure”.  Zijn er eigenlijk wel manieren om een enkelblessure te voorkomen?  Zo ja, kan een enkelbrace daarbij een groot hulpmiddel zijn?

Wat is een enkelbrace?

Als jouw enkelband tijdens het sporten ver ingescheurd is dan heeft jouw enkel niet heel veel steun meer en kan het gaan pijn doen. Een brace is een enkelsteun die extra steun geeft aan de enkel, zodat je nog kunt lopen of sporten. Een voordeel aan de brace is dat je het kunt afdoen voordat je een bad neemt. Zeker een goed voordeel aan de brace is dat als de enkel nog opgezwollen is, dat je de brace er voorzichtig omheen kan doen. Na een tijdje als de enkel wat dunner geworden is, kun je de brace strakker aantrekken. 

Een brace kan ervoor zorgen dat je bij het sporten niet nog een keer een enkel blessure oploopt. Het opnieuw een blessure oplopen wil je natuurlijk voorkomen. Bij het lopen plaats je jouw voet recht vooruit en vermijdt het lopen op ongelijke oppervlakten

Waar kan je een enkel brace kopen?

Als je een blessure opgelopen hebt dan is het verstandig om een enkelbrace te kopen. Het geeft natuurlijk steun aan de enkel en het voorkomt nog een blessure. Maar waar koop je een enkel brace? En zij ze voor iedereen verkrijgbaar?

Als je een verstuikte enkel hebt is het verstandig om jouw huisarts daarover te informeren. Het is mogelijk dat de huisarts een enkelbrace meegeeft zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Maar in de meeste gevallen zal je het advies krijgen om er zelf een aan te schaffen. En vaak zijn ze verkrijgbaar bij de apotheek. De prijzen kunnen erg verschillen. De verschillen zijn op basis van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dan hebben we het over prijzen tussen de €15-€80. Een enkelbrace is dus ook te verkrijgen voor iedereen bij een drogisterij. Ook zijn er online veel webshops die een brace aanbieden, onder andere Bol.com

Een brace kopen

Er zijn verschillende soorten braces, bijvoorbeeld voor de enkel, pols of voor de knie. En welke voor jou geschikt is, hangt natuurlijk af van jouw blessure. Het is altijd verstandig om eerst bij de huisarts te informeren voordat je actie onderneemt. Zodra de huisarts vertelt dat je een brace kan gaan dragen is het pas verstandig om er een aan te schaffen. Want het kan ook voorkomen dat er iets ergers aan de hand is. 

Als je de brace gekocht hebt en gebruikt, kun je inderdaad een blessure voorkomen. Want de brace geeft ondersteuning tijdens het sporten. Een sportbrace gaat circa 1 tot 1,5 jaar mee. Na 1,5 jaar wordt de ondersteuning minder en moet je dus oppassen, want je kunt weer een blessure krijgen. Schaf indien nodig een nieuwe aan. De prijs van een enkelbrace- voetbal brace is ongeveer €30,-.