Top

Waarom hygiëne in de keuken zo belangrijk is

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Waarom hygiëne in de keuken zo belangrijk is

Waarom hygiëne in de keuken zo belangrijk is

Wanneer je bij een restaurant gaat eten dan zal er ongetwijfeld de gedachte komen “is de keuken schoon waar mijn eten is bereid’’? En dat is heel normaal. Je gaat ervan uit dat de koks handschoenen en haarnetjes dragen of in ieder geval regelmatig hun handen wassen. Helaas is dit niet altijd het geval en zijn de keukens van restaurants viezer dan je denkt. Maar het is toch wel echt heel belangrijk dat een keuken schoon is en dat het personeel let op hun persoonlijke hygiëne. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit zo is. 

Voorkomen van voedselvergiftiging

De grootste angst van elke gast in een restaurant, is na het eten voedselvergiftiging krijgen. Wanneer er met eten gewerkt wordt staat hygiëne altijd op de eerste plaatst. Daarbij moet er gelet worden op een aantal zaken zoals kruisbesmetting, houdbaarheidsdatum en de temperatuur van de koelkast en vriezer. Bij het snijden van kip, varken of vis dient er altijd een schoon mes en snijplank gebruikt te worden. Op deze manier wordt kruisbestemming voorkomen. Verder moet al het vlees en groente in schone en afgedekte bakken in de koelkast worden bewaard. De horeca koelkast mag nooit warmer zijn dan 5 graden anders kan het eten bederven. Stop de koelkast ook nooit te vol, het eten moet voldoende luchten.

Voorkomen van ongedierte

Vooral in horeca gelegenheden in oude gebouwen in Amsterdam kan er geen ongedierte rondlopen. Dit heeft soms niets te maken met de hygiëne van de restaurants maar komt puur door de oude gebouwen. Toch is het belangrijk om te voorkomen dat er muizen en andere ongedierte in jouw keuken lopen. Veeg en dweil daarom elke dag de vloer en laat geen afwas staan. Valt er iets op de grond? Ruim het dan gelijk op. Leeg elke dag de prullenbak en zorg dat er geen eten in de prullenbak blijft liggen.