Top

Waarom is sushi (on)gezond?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Waarom is sushi (on)gezond?

Waarom is sushi (on)gezond?

Sushi is een populair gerecht in het Westen van de wereld. Het wordt ook ontzettend veel aangeboden in restaurants, vaak in de all you can eat formule. De meeste mensen denken dat sushi gezond is doordat er vis en rijst in zit. Maar er zijn diverse soorten die ook heel ongezond zijn.

Gezonde aspecten

Sushi bevat meestal veel vis, dat is heel gezond. Vis bevat onder andere bepaalde vetzuren die goed zijn voor de hersenfuncties. Het zorgt ervoor dat je geheugen langer meegaat en dus minder kans hebt op dementie. Verder bevat de vis vitamine D, dat is belangrijk voor de werking van de spieren en je weerstand. Om de sushi zit zeewier, dat is een belangrijk element van de sushi. De zeewier bevat veel eiwitten en vitaminen en is dus zeker gezond.

Ongezonde aspecten

Sommige sushi’s worden bereid met gefrituurde vis, dat is natuurlijk zeker niet gezond. Frituur bevat namelijk veel slechte vetten. Rijst is normaal gezond, maar in de sushi wordt het verwerkt met rijstazijn, suiker en zout. Daar wordt bij de bereiding soms teveel van gebruikt waardoor het ongezond wordt. Verder heb je natuurlijk ook niet-traditionele sushi’s. Die sushi’s zijn vaak heel erg vet omdat ze bereid worden met mayonaise. Bij sushi wordt meestal sojasaus gegeten. Dat is er zout. Mensen gebruiken al snel te veel soja. Zorg dan dat je bij de traditionele sushi’s blijft met een klein beetje soja.

Bereiding sushi

Vaak verschilt de bereiding van de sushi ook of het gezond of ongezond is. Sushi uit de supermarkt smaakt namelijk anders dan als je het zelf maakt of uit een all you can eat restaurant. Dat komt doordat er veel conserveringsmiddelen in zijn verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de sushi minder lekker en ongezond is. Als je sushi wilt eten dan is het van belang dat de sushi vers is.

Sushi eten

Natuurlijk maakt het verder niet uit of sushi gezond of ongezond is. Als het goed smaakt is het goed. Sushi kan je in veel restaurants krijgen, dat zijn vooral all you can eat formules. Een all you can eat restaurant is een restaurant waar je voor een bepaalde tijd onbeperkt kunt eten tegen een vaste prijs. Een voorbeeld van een all you can eat sushi restaurant is Yutakana. Zo kun je onbeperkt genieten van de lekkerste sushi.