Top

Wat is een burn out?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Wat is een burn out?

Wat is een burn out?

Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen dat ze een burn out hebben gehad. Maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel kom je er meer over te weten!

Wat is een burnout?

Wanneer je “burn out” letterlijk vertaald krijg je “opgebrand”. Dit is dus ook wat het figuurlijk is. Je lichaam en geest zijn op. Je hebt geen energie meer, en nergens zin in. Uit dingen waar je vroeger van kon genieten, zoals je sport, haal je ook geen voldoening meer. Ook kosten alledaagse dingen zoals douchen opeens heel veel moeite. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat mensen kampen met een burn out. Maar hoe ontstaat zoiets? 

Oorzaken van een burnout

Een burn out ontstaat na een langere periode van hevige druk en/of stress. Je werkt bijvoorbeeld iedere dag 10 uur, moet daarna in het huishouden nog van alles doen, met geluk slaap je 5 uurtjes, en de volgende dag weer precies hetzelfde. Je lichaam en geest krijgen veel te verduren, en krijgen weinig tijd om te herstellen. Niet alleen mensen die werken, maar ook studenten krijgen er steeds vaker mee te maken. Zo studeren zij bijvoorbeeld veel, hebben ze stress door deadlines en werken zij daarnaast nog iedere avond om hun studie te kunnen betalen. Verder bewegen ze weinig, en besteden ze veel tijd op hun telefoon of laptop. Allemaal zaken die je mentale gezondheid op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Ook spanning in de privésfeer kan bijdragen aan een burnout. Denk bijvoorbeeld aan ruzie in je relatie of een familielid die in het ziekenhuis ligt. 

Ook lichamelijk

Alhoewel er bij een burn out meestal aan enkel mentale klachten wordt gedacht, gaat het meestal gepaard met fysieke klachten. Zo kan je er lichamelijk weinig energie door hebben, en kun je last krijgen van bijvoorbeeld je rug. 

Behandeling

Herken je de bovenstaande symptomen, of ken je iemand die hiermee kampt? Wacht dan niet te lang, maar zoek zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het te behandelen valt. Wacht je te lang, dan kan het hersteltraject ook erg lang duren. Jacco van Beek is een burn-out coach in Breda die kan helpen.