Top

Wat is een burn-out?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

Iedereen kent het begrip, maar niet iedereen weet wat de daadwerkelijke lichamelijke gevolgen zijn en wat er nog meer mee gepaard gaat. Hieronder lees je de ins en outs over de burn-out.

Werkstress

Een burn-out wordt geassocieerd met werk. Door het werk wat je doet, ervaar je veel stress. Wellicht ligt het aan je takenpakket, je doet te veel tegelijk, of wellicht voel je je niet zo fijn in de rol die je hebt op het werk. Werkstress kan verschillende oorzaken hebben. Maar hoe leidt dat naar een burn-out en wat is een burn-out dan precies?

Oorzaken van een burn-out

Burn-outs zijn gerelateerd aan werkstress, maar waar komt die stress precies vandaan? Dit kan zijn omdat je zelf de lat erg hoog legt, omdat je geen nee kunt verkopen of omdat je heel veel werk zodat je steeds minder vrije tijd hebt. Wellicht voel je een enorme druk om te presteren, of kun je niet goed overweg met degenen met wie je samen moet werken. Het krijgen van weinig waardering en/of niet gezien worden kan eveneens een probleem zijn. Maar het kan ook zo zijn dat het karakter van het bedrijf simpelweg niet bij je past. Kortom, jouw behoeften als werknemer sluit niet aan bij het werk.

Symptomen

De symptomen komen geleidelijk op. In het begin is diegene vaak moe, heeft absoluut geen zin om te gaan werken, hij of zij is prikkelbaar en kan zich niet goed focussen. Uiteindelijk komt de genadeslag: een burn-out. Je bent opgebrand. Daarnaast heb je concentratieproblemen, het gevoel dat je incompetent bent, je bent kwaad, je hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Je gaat piekeren en bent gespannen en je slaapt vaak slecht. Er kan hoofdpijn ontstaan en pijn in de buik. Degene met de burn-out is ook vaak gevoeliger voor ziektes, omdat het immuunsysteem eveneens kampt met de gevolgen van stress waardoor er minder weerbaarheid is.

Wat nu?

Het is overduidelijk. Je hebt een burn-out. Ten eerste is het belangrijk om in kaart te brengen welke precieze oorzaak de burn-out heeft. Wanneer kun je beter rustig aan doen? Je kunt er ook voor kiezen om werk even helemaal op een klein pitje te zetten, om volledig te ontstressen. Na een rustperiode kun je nagaan waardoor je zoveel stress ervaart. Mocht je er zelf niet uit komen, dan is het ten zeerste aan te raden om bij een specialist langs te gaan zodat je de beste begeleiding ontvangt.