Top

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Sport en gezondheid > Blog  > Wat is een collectieve zorgverzekering?

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Het is voor veel mensen niet altijd duidelijk wat nou een collectieve zorgverzekering inhoudt. Het is ook allemaal lastig en ingewikkeld. Je zou namelijk voor een groot bedrijf een gezamenlijke (collectieve) zorgverzekering kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een sportclub. Ook veel patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met verzekeraars collectieve zorgpolissen afgesloten.

Waarom een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering kan voor jou of je bedrijf een groot financieel impact hebben. Er is namelijk een mogelijkheid dat jij hierdoor korting krijgt op de zorgverzekering. In 2020 daalt de maximale wettelijke korting alleen wel voor een collectieve basisverzekering van 10% naar 5%. Het verschil in premie tussen de collectieve en individuele zorgverzekering wordt hierdoor dus kleiner.

Bij premieverhogingen stijgt de premie van collectief verzekerden namelijk méér dan die van individueel verzekerden met dezelfde polis. Bij premieverlagingen zal de premie voor mensen met een individuele verzekering logischerwijs lager komen te liggen, terwijl collectief verzekerden ook in dit geval hun premie waarschijnlijk zien stijgen.

Voordelen collectieve zorgverzekering

Naast een korting van maximaal 5 procent op de basispremie kan er bij een collectieve verzekering soms ook andere voordelen geboden worden:

  • Ruimere vergoedingen
  • Korting op de aanvullende verzekering (geen limiet)
  • Geen medische selectie voor aanvullende polis
  • Toegang tot bepaalde zorgprogramma’s
  • Lager eigen risico (alleen voor bijstandsgerechtigden)

Ook de partners en kinderen kunnen vaak gebruikmaken van de collectiviteit van de verzekeringsnemer.

Niet altijd goedkoper met een collectieve zorgverzekering

Hoewel een zorgverzekering via een collectief voordeliger kan zijn dan een individuele polis, is het een misverstand dat je als collectief verzekerde áltijd goedkoper uit bent. Met een collectieve zorgverzekering kun je je zomaar onder- of oververzekeren, waardoor je (uiteindelijk) meer geld kwijt bent dan wanneer je een individuele polis zou afsluiten die beter bij je past.

Vergelijk zorgverzekeringen

Het is van groot belang dat je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Wie wil nou te veel betalen voor een zorgverzekering? Niemand. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan bij Goedkoopstezorgverzekering.nl

Daarnaast is het belangrijk dat jij vanaf je 18e jezelf verzekert en hiervoor de goede keuze maakt. Zoek daarom goed naar Zorgverzekering 18 jaar op het internet.