Top

Wat is een weerstandsband?

Sport en gezondheid > Sport  > Wat is een weerstandsband?
wat is een weerstandsband

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband is een handig middel om mee te sporten. Deze band wordt tegenwoordig vaak aangeraden door personal trainers en fysiotherapeuten. Tijdens het trainen met gewichten ontstaat er weerstand door de zwaartekracht. Bij de weerstandsband ligt dit anders. Dit is namelijk een band van elastisch materiaal. Naarmate je de band verder uitrekt, voel je steeds meer weerstand. Terwijl je tijdens oefeningen met gewichten ook punten hebt waarbij er minder spieractiviteit nodig is, moet je met de weerstandsband continu kracht blijven zetten. 

Minder kans op blessures

Een groot voordeel van de weerstandsband is dat er veel minder sprake is van druk op je gewrichten dan met dumbbells bijvoorbeeld. Hierdoor is de kans op blessures kleiner. Bovendien is de band hierdoor ook ideaal voor sporters die aan het herstellen zijn van een blessure. De band wordt voornamelijk om deze reden ook veel gebruikt door fysiotherapeuten en personal trainers. Toch kent de band nog veel meer voordelen.

De weerstandsband is betaalbaar

Als je ervoor kiest om een weerstandsband te bestellen, ben je relatief goedkoop uit. Om thuis te sporten hoef je niet per se te investeren in een multistation met alles erop en eraan. De weerstandsband oefeningen lopen zo uiteen dat je bijna alle spieren kunt trainen. Dit terwijl de band honderden euro’s goedkoper is dan een multistation. Ook losse gewichten zijn over het algemeen een stuk duurder dan de band. Wanneer je een lager budget hebt, is deze band dus ideaal.

Reisvriendelijk

Nog een groot voordeel van deze band is dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen. Ga je op vakantie of verblijf je in een hotel? Dan kun je de band gewoon meenemen en ter plekke sporten. Dit is met gewichten uiteraard een stuk lastiger. Het feit dat de band gemakkelijk te dragen en op te bergen is, is ook thuis erg prettig. Je kunt de band na het sporten gewoon uit het zicht opbergen. Dit in tegenstelling tot gewichten, die vaak in de weg blijven liggen.

Oefeningen zwaarder of lichter maken

Met een weerstandsband is het ook mogelijk om oefeningen met gewichten zwaarder te maken. Zo kun je de band tijdens het bankdrukken bijvoorbeeld zowel aan de halterstang als aan de bank vastmaken. De oefening wordt op deze manier net iets zwaarder. Een groot voordeel hiervan is dat je je stabiliteit verhoogt. Als jij je bench press wil verhogen, is het geen slecht idee om deze band eens te overwegen. 

Andersom kun je oefeningen dus ook lichter maken. Wil jij bijvoorbeeld beter worden in de pull-up? Dan kun je de band vastmaken aan de pull-up bar en vervolgens als extra ondersteuning gebruiken.

De beste weerstandsbanden

Net als met vrijwel ieder product het geval is, zitten er kwaliteitsverschillen tussen de banden van verschillende leveranciers. Het is daarom geen slecht idee om even na te gaan bij welke winkel je kwalitatieve banden kunt kopen. De weerstandsband van hoge kwaliteit is naadloos. Een band met naad zou namelijk eerder kunnen knappen. Het beste kun je een set aanschaffen met banden van verschillende weerstandsniveaus.