Top

Wat kan je thuis doen tegen hooikoorts?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Wat kan je thuis doen tegen hooikoorts?

Wat kan je thuis doen tegen hooikoorts?

Nu het mooie weer er weer aan komt, pakken veel hooikoortspatiënten hun zakdoeken er weer bij. Één op de vijf Nederlanders heeft last van klachten als gevolg van hooikoorts, deze klachten zijn voornamelijk niezen, pijnlijke ogen, verkouden en kortademigheid. De hevigheid van deze klachten zijn afhankelijk van het weer. Er zijn een aantal handelingen waardoor je enige verlichting krijgt van de klachten, hieronder vind je er een paar.

De zonnebril

als je veel last hebt van jeukende of pijnlijke ogen, wordt het aangeraden om een zonnebril te dragen. Misschien dat een bril niet echt helpt tegen tegen de pollen, het belemmerd je wel tegen het wrijven in je ogen. Wrijven maakt de jeuk alleen maar erger en er kunnen veel pollen aan je handen zitten wat de situatie ook alleen maar erger maakt.

Wees voorbereid met de medicijnen

Vaak nemen mensen pas hun hooikoortsmedicijnen in als ze last krijgen van de klachten, dit is echter te laat. hooikoortsmedicijnen zijn effectiever als ze ruim van tevoren worden ingenomen. Medicijnen met het zogeheten cromoglicinezuur werken het beste als je nog geen symptomen hebt, deze worden ook wel preventieve medicijnen genoemd. Het beste is om gebruik te maken van een hooikoorts-app. Hiermee kan je in de gaten houden wanneer er veel pollen in de lucht zullen zitten en het kan je ook helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van je klachten. Allergieradar is een app dat is ontwikkeld door het LUMC en de universiteit van Wageningen, hiermee kan je dit goed in de gaten houden.

Neem maatregelen om het aantal pollen te verminderen

Omdat het eigenlijk beter is om je ramen dicht te houden om de pollen geen kans te geven om in je huis te komen, is het in de zomer fijn om het huis dagelijks door te luchten om te voorkomen dat het binnen veel te warm wordt. Als je je huis doorlucht doe het dan sowieso ‘s ochtends, dit is de koelste periode van de dag en er zitten nog niet zoveel pollen in de lucht. Het beste is zelfs om vliegenramen of een vliegendeur te kopen, er bestaan varianten wiens gaas bekend staan om hun pollenwerende functie, zodat je zonder zorgen het huis kan doorluchten. Ook krijgen insecten niet de kans om binnen te vliegen.

Was voor het slapen je haar

Pollen blijven nogal gemakkelijk in je haar zitten, als je dan ‘s nachts naar bed gaat komen ze op je kussen te zitten, dit is natuurlijk niet ideaal aangezien je ogen en neus er de hele tijd bij zitten. Als je voor het slapen je haar wast, dan was je alle pollen ook weg. Zo voorkom je dat ze op je kussen zitten en kan je gewoon goed slapen.