Top

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen?

Een goede slaaphouding is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Bij slechte slaaphoudingen kan je last krijgen van te korte nachten, het kan je stressniveau verhogen en je ritme kan onderbroken worden. De Been Slaapadviseurs vertelt ons welke slaaphoudingen er zijn en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Slapen op je rug

De grootste voordeel van slapen in je rug is dat je ruggengraat recht ligt en niet in allerlei kronkels wordt gedwongen, zo ligt je rug in een natuurlijke houding waardoor de wervels minimaal belast worden. Ook zorgt het ervoor dat er minder rimpels in je gezicht komen, dit gebeurd namelijk wel als je je gezicht in je kussens verstopt. Een nadeel is dat het kan zorgen voor veel snurkgeluiden. Dit komt omdat je tong zich terugtrekt en daardoor gedeeltelijk de luchtpijp afsluit. Ook kan er slaapapneu ontstaan, hierbij stokt de ademhaling af en toe.

Slapen op je buik

Slapen op je buik zorgt ervoor dat er minder gesnurkt zal worden, ook slaapapneu zal hierdoor verminderen, dit zijn dan ook wel gelijk de enige voordelen die hieraan zitten. Deze slaaphouding wordt gezien als de slechtste houding, dit komt voornamelijk doordat je rug een onnatuurlijke houding krijgt wat ervoor zorgt dat er pijn kan ontstaan in je onderrug. Ook is het niet ideaal voor je nek omdat je voor een lange tijd met je nek naar één kant licht.

Slapen op je zij

Dit is de meest voorkomende houding omdat het lichaam deze het makkelijkst aanneemt. Ook bij mensen die last hebben van maagzuren is het slapen op je zij voordelig omdat je dan in een foetushouding kan zitten, zo kunnen ze makkelijker in slaap vallen. Ook voor zwangere dames biedt dit voordeel, dit geldt echter wel alleen als ze op hun linkerzij liggen. Dit verbetert namelijk de hartcirculatie voor zowel de moeder als het kind. Wel kan het slapen op je zij leiden tot schouder en nek klachten omdat je met je hele gewicht op één schouder ligt.

De beste slaaphouding

Natuurlijk kan je niet bewust kiezen voor een slaaphouding, het is iets dat natuurlijk wordt gekozen. In principe is de beste houding het slapen op je rug omdat je nek en schouder hierdoor het beste worden ondersteunt, mits je op een goed kussen slaapt.