Top

We weten vaak niet meer wat we eten

Sport en gezondheid > Blog  > We weten vaak niet meer wat we eten

We weten vaak niet meer wat we eten

We leven in een tijd waarin we alle voeding in een supermarkt kopen. Alle voedingsmiddelen zitten verpakt in plastic, zijn lang houdbaar en op het etiket staat vermeld wat er in de producten is te vinden. Pas wanneer we het hebben gekocht en de verpakking openmaken zien we vaak de voedingsmiddelen die we hebben gehaald. Om verschillende redenen zijn we ons vaak helemaal niet meer bewust van wat we nou precies binnenkrijgen.

Waar gaat het mis

De voedingsmiddelen komen vaak bij grote bedrijven vandaan, zoals de bekende zakken chips van Lay’s of de frisdrank Coca-Cola. De enorme bedrijven die hierachter zitten hebben grote marketingafdelingen die dagelijks bezig zijn om hun producten er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Dit zorgt er dan ook voor dat consumenten soms een vertekend beeld krijgen van bepaalde producten. Zo staat er vaak een vermelding op het etiket dat er 30% minder vet in zit, maar wat niet op het etiket wordt vermeld is dat deze vermindering vaak wordt gecompenseerd door andere stoffen die ook niet gezond zijn voor ons lichaam. Light-producten zijn daarom lang niet altijd zo light als we denken.

Denk ook aan het voorbeeld van Capri-Sun. Een aantal jaar geleden kwam het nieuws uit dat de Capri-Sun drankjes het meest misleidende product was. Deze vruchtendrank dat wordt verkocht als een kinderdrank bevat net zoveel suiker als cola heeft.

Hoe wel bewuster eten?

Je gaat er bijna van denken dat je geen gezonde voedingsmiddelen meer kunt kopen of dat je nooit weet wanneer je wel of niet gezond bezig bent. Over het algemeen is het goed om terug te gaan naar de basisproducten. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is altijd verstandig om aan te houden, maar ook slim is om te krijgen naar natuurlijke en verse producten. Wie verse groenten in de supermarkt koopt kan er vanuit gaan dat hij of zij gezond bezig is.

Ook wordt er steeds vaker gesproken over superfoods. Klik hier voor een overzicht van alle verschillende soorten superfoods die er zijn. Hoewel er nog veel wordt gediscussieerd over wat wel of geen superfoods zijn, zijn het over het algemeen de producten die een bovengemiddeld of hoog percentage aan gezonde stoffen bevatten. Ze worden namelijk ook steeds meer verkocht als snacks. Hoewel je altijd moet opletten met snacken zit je met rawfood snacks al snel op de gezonde weg.