Top

Dagelijks voldoende water drinken: redenen en tips

Sport en gezondheid > Voeding  > Dagelijks voldoende water drinken: redenen en tips

Dagelijks voldoende water drinken: redenen en tips

Dat genoeg water drinken gezond is, behoeft waarschijnlijk geen uitleg. We vertellen je hoeveel water je precies nodig hebt op een dag en hoe je kunt zorgen dat je genoeg drinkt.

Hoeveel water heb je per dag nodig?

Over het algemeen luidt het advies om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Je kunt het ook preciezer uitrekenen: volgens Het Laatste Nieuws moet je per 1 kilogram lichaamsgewicht 30 milliliter water per dag rekenen. Mocht je fanatiek sporten, dan moet je hiernaast nog extra drinken.

Redenen om voldoende water te drinken

Er zijn meer dan genoeg redenen om voldoende water drinken. Je kunt je er beter door concentreren, het heeft invloed op je humeur, het is goed voor de stoelgang, het voorkomt hoofdpijn en je nieren werken er beter door. Daarnaast kan het je helpen met afvallen, omdat het een hongergevoel vermindert. Als je net een glaasje alcohol te veel op hebt, helpt enorm tegen de kater om water te drinken voordat je naar bed gaat.  


De symptomen van te weinig water drinken

Er zijn meerdere symptomen van te weinig water drinken. Niet alleen dorst en een droge mond, maar ook onder andere hoofdpijn, duizeligheid en een hongergevoel. Ook kun je het zien aan je urine: als die donker van kleur is, drink je niet genoeg water. Met een lichtgele kleur zit je goed.


Drink ook niet niet te veel water

Het is ook niet goed om te veel water te drinken. Je loopt dan namelijk het risico om watervergiftiging op te lopen en dat kan nare gevolgen hebben. Dit komt niet al te vaak voor, maar is alsnog belangrijk om te voorkomen. Als je te vaak moet plassen, helemaal kleurloze urine hebt of last hebt van hoofdpijn, kramp of vermoeidheid, kan dat een teken zijn dat je te veel drinkt.

Tips om meer water te drinken

Denk jij dat je doorgaans de aanbevolen hoeveelheid niet haalt? Dan kun je jezelf aanleren om meer water te drinken. Probeer er een gewoonte van te maken en overal een flesje mee naar toe te nemen. Er zijn speciale apps die je een seintje geven wanneer het weer tijd is voor water. Maar ook als je steeds een fles of glas naast je hebt, zal je hier al eerder gedachteloos naar grijpen.

Met een speciale waterontharder zorg je ervoor dat het water uit de kraan thuis zo goed mogelijk smaakt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bij Bespaardeals een kortingscode scoren. Als je ‘normaal’ water drinken saai vindt, kun je het opleuken door er bijvoorbeeld fruit of kruiden in te doen. Dit is gezonder dan frisdrank of sap.

Ook kun je naar hartenlust thee drinken, dit telt ook gewoon mee. Daarnaast kun je het deels uit voeding halen door soep te eten of voor ander eten met veel water erin te kiezen. Je kunt dan denken aan watermeloen, sla, paprika’s, komkommer of bleekselderij. Wist jij dat het gezonder is om zacht water te drinken?