Top

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Sport en gezondheid > Tips  > Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Een grasdak aanleggen, is iets wat je misschien de laatste tijd steeds vaker voorbij ziet komen. Dit is niet gek want er zitten heel wat voordelen aan het aanleggen van een groendak of een grasdak. Wat die voordelen zijn, is belangrijk om te weten voordat je een keuze maakt. Daarom staan in dit artikel alle belangrijke voordelen voor je op een rij. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten als je ook kiest voor een groen dak. Lees dus zeker even verder en je zult er snel achterkomen. 

Het absorbeert regenwater

Water kan op veel plekken steeds minder goed weglopen. Vooral in drukke steden is dit probleem er wanneer het hard en lang regent. De riolen raken dan overbelast en dit zorgt ervoor dat het regenwater lastig wegloopt. Een groendak houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping. Bovendien moet het water eerst door de verschillende lagen van het groene dak. Dit zorgt er weer voor dat het regenwater niet in één rechte lijn naar het riool stroomt en hierdoor wordt het riool ook niet overbelast. 

Hoger rendement als je zonnepanelen hebt

Een groendak helpt jou ook bij het opwekken van meer groene stroom met de zonnepanelen die er misschien al liggen. Zonnepanelen werken namelijk beter bij een lagere temperatuur en een groendak zorgt voor een lagere temperatuur op het dak.  Als bijkomend voordeel zijn er verschillende planten die zich in de schaduw van de zonnepanelen vestigen. Dit is weer goed voor de biodiversiteit. 

Een groendak is onderhoudsarm

Je denkt misschien in eerste instantie dat een groendak ook veel onderhoud nodig heeft. Dit is alleen niet zo. Omdat het groene dak bestaat uit veel vetplanten heb je er eigenlijk bijna geen werk aan. Het enige wat er moet gebeuren, is dat het dak één keer per jaar moet worden geknipt of moet worden gesnoeid. Dit kun je het beste doen aan het einde van de zomer. Je kunt de uitgebloeide plantjes en bloemen dan goed verhalen. De rest van het jaar hoef je dan niet meer naar het dak om te kijken.