Top

Zo houd jij je zwembad schoon

Sport en gezondheid > Lifestyle  > Zo houd jij je zwembad schoon

Zo houd jij je zwembad schoon

Heerlijk een eigen zwembad. Elke dag een feestje als het mooi weer is. Voor de kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Natuurlijk houd je je zwembad wel graag schoon. Hoe doe je dat het handigst? Vul het zwembad met zacht water!

Bodem en zijkanten schoonmaken

Het zwembadwater moet schoon zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor het zwembad zelf. Als de bodem en de zijkanten vies zijn, dan is het nogal logisch dat ook het water zelf niet schoon is en blijft. Je moet de wanden en de bodem echt regelmatig reinigen als je kalk en viezigheid wilt voorkomen. Zeker ter hoogte van de waterlijn worden de wanden snel vies. Er ontstaat op die plek vooral snel kalkafzetting. Je kunt het meeste vuil eventueel gewoon handmatig verwijderen. Dit doe je het snelst met een zwembadstofzuiger. Kijk even of je er eentje neemt die je aansluit op een pomp of dat je een model neemt waarbij dat niet nodig is. Het kan ook met een filterzak namelijk. Wil je het jezelf heel gemakkelijk maken, dan laat je een zwembadrobot het zwembad reinigen. Maak je de bodem en de wanden regelmatig schoon, dan gaat je zwembad lang mee.

Viezigheid uit het water halen

Bladeren in het water zijn gewoonweg niet te voorkomen. Of je moet echt in de verste verte geen bomen of struiken hebben. Dit soort vuil is funest voor de kwaliteit van het zwembadwater. Gelukkig is het niet ingewikkeld om de bladeren uit het water te halen. Dit doe je met de hand, maar handiger is een speciaal schepnet. Er zijn overigens verschillende netten. Je hebt een net voor het drijvende vuil, maar ook een diepteschepnet voor het vuil dat dieper in het water drijft. Ook schep je hiermee het vuil van de bodem.

Water reinigen

En dan heb je nog het water zelf. Ook dat moet je goed schoonhouden. Test het water regelmatig. Is het nodig, dan neutraliseer je het zwembadwater. Bekijk vooral het chloor, het zoutgehalte en de pH waarde. Dit doe je handmatig of met een elektrisch apparaat. Is het nodig, dan neutraliseer je het zwembadwater. Deze klusjes kosten je niet veel tijd, zeker niet als je ze regelmatig uitvoert. Ga je je zwembad renoveren, reserveer dan wat meer tijd.